Матрица за художествено леене – част 2

Интродукция

В част 1 от този урок, проследихме подготовката и създаването на първия елемент от силиконовия калъп. 24 часа по-късно (след като силикона стегне хубаво) е време да продължим с изграждането на останалите три елемента. Работата, която предстои е далеч по-бърза и лесна, след като вече всичко е планирано предварително.


Стъпка 10: продължаваме напред

Силиконът се е втвърдил и е време да пристъпим напред. Внимателно разглобяваме стените и обръщаме калъпа наобратно,така че да легне върху новата силиконова част. Премахваме пластелина, който е служил за имитация на част 2, за да останат частите между ушите и между краката (3 и 4).

(кликнете в/у изображението за да го видите в цял размер)

Стъпка 11: ограждащи стени

След като сме премахнали пластелина, намазваме добре със сапунена вода. Остава ни да направим стени от друг пластелин, които да ограждат частите, както направихме през първия ден.

(кликнете в/у изображението за да го видите в цял размер)
Стъпка 12: заливане със силикон

След като стените са готови обдухваме с тънка въздушна струя местата с повече детайл. След това изливаме половината от силикона на тънка струя, разклащаме калъпа добре, за да се разпредели навсякъде и изливаме остатъка. Това всичко за ден 2. Отново трябва да оставим силикона да се втвърди за 24 часа.
Стъпка 13: улеи за пристягане

(Ден 3) Преди да продължим към следващите части, с макетно ножче изрязваме улеи в части 1и 2. Те ще служат, за да пристегнем здраво калъпа в последствие, така че да се избегне разместване на ластиците.
Стъпка 14: премахване на пластелин

Време е да отворим калъпа и да премахнем пластелиновите имитации на части 3 и 4. Те вече не са ни необходими, тъй като техния негатив е откопиран върху силиконовите части 1 и 2.


Zbrush course with Martin Punchev


Стъпка 15: почистване

Внимателно почистваме фигурата и силиконовите калъпи и ги намазваме със сапунена вода за разделител.
Стъпка 16: пристягане с ластици

След като добре сме намазали и фигурата и калъпите с разделител, внимателно ги сглобяваме и пристягаме с ластици. Тук ситуацията е такава, че част 3 и 4 не могат да се излеят едновременно, защото лежат в абсолютно противоположни равнини. В ден 3 ще излеем по-голямата от двете, тази между краката на кучето. Позиционираме добре калъпа така че кухината да е хоризонтална. След като се уверим, че всичко е добре намазано с разделител, сме готови да излем част 3.


subscribe to our neswletter


Стъпка 17: наливане на силикона

Изливаме силикона на тънка струя, накланяме в различни посоки, за да се стече добре и доливаме – стандартната процедура. Това е всичко за ден 3. Остана много малко и матрицата ще е завършена.
Стъпка 18: изливане на последната част

(Ден 4) Намазваме с разделител и изливаме последната част от матрицата. Това е всичко за този ден, отново изчакваме 24 часа.
Стъпка 19: отваряне и почистване

(Ден 5) Много внимателно отваряме калъпа, защото се е вакумирал и може да се повреди, ако приложим излишна сила. След като го отворим и почистим добре, предстоят няколко процедури, за да може калъпът ни да функционира безпроблемно при отливане.
Стъпка 20: отвори за наливане

С макетно ножче оформяме хубави отвори около местата, от където ще се налива материалът впоследствие.В случая това са краката на кучето.


Стъпка 21: каналчета за въздух

Издълбават се каналчета на места, на които може да се задържи въздух, което ще попречи за правилното разпределяне на материала.


Популярни статии:

Твърди повърхности в Zbrush
cgzen_scifigun2_yt_thumb_s Втората част от поредицата безплатни видео уроци за моделиране и дизайн на фантастично оръжие в Zbrush.

Ревю на таблет Bosto Kingtee
cgzen_bosto_youtube_t_sBosto е нова компания на пазара, която едва от няколко години насам предлага разнобразие от дисплей-таблети.Финал

С това приключва процесът на създаване на силиконова матрица! С нея можем да отлеем восъчно копие. Восъкът ще ни позволи допълнително да полираме и изчистим модела от всякакви възможни проблеми, а след това да изработим същински калъп за многобройни отливки.

Благодарим Ви, че прочетохте тази статия, надяваме се да я намирате за полезна.

Ще се радваме да разберем какво мислите, като ни оставите коментар по-долу или във фейсбук:

fb.com/cgzen

- Динко Динев и Станислав Нанев

Виж част 1-ва.За авторите:

subtile_line

image_53
Динко Динев


Традиционен и дигитален скулптор.

През последните 10 години се занимавам с изработката на арматури за кукли за стоп-моушън анимация, със скулптура и калъпи за художествено леене. Опитен съм в моделиране със Zbrush.

online portfolio Martin Punchev on facebookicon_mail_on


image_53
Станислав Нанев


3D принтинг експерт.

Работя в областта на моделирането и 3d прототипизирането. Основател съм на Shapers3D – > висококачествени 3d принтинг услуги. Мечтая да създам собствена серия колекционерски фигурки.

online portfolioMartin Punchev on facebookicon_mail_on


Comments

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.