25.02.2020

5те “К” на Успешната Илюстрация

25.02.2020

5те “К” на Успешната Илюстрация

В тази статия ще разширим познанията си и ще се запознаем с нови пет основни принципа, а именно 5-те „К“ – концепция, конструкция, контур, контекст и консистентност.

В предишната статия се запознахме с първите пет принципа за създаване на по-убедителни рисунки, които нарекохме 5-те „П“. Днес, ще разкрием нови полезни практики за всеки начинаещ илюстратор или концепт артист и ще припомним безценните съвети от книгите на Андрю Лумис.

За нагледен пример ще използваме концептуална рисунка на интериор на странноприемница.

Концепция

Преди да започнем да рисуваме трябва да изберем какво да рисувамe. Мислим за качествата на обекта, какво прави, къде се намира, каква е неговата история. Добра практика е преди да започнем процеса на създаване да потърсим референции, да нахвърляме тъмбнейли или просто да затворим очи и да си представим това, което искаме да нарисуваме.

В случая започваме с груба скица на екстериора на странноприемницата, който ще разрежем, за да покажем вътрешността. Използваме метода наречен мисловна карта (mind map), за да създадем основната концепция. Важно е да не прескачаме този етап на разписване на идеи, защото той ни помага да поставим по-ясна рамка. В бъдеще той ще ни спести лутане, време и усилия. Можем да започнем хаотично, но постепенно да организираме и изчистим идеите.

БЕЛЕЖКА:
Не е нужно да сме заковани за стола, една голяма част от идеите се раждат под душа, в градския транспорт или докато разхождаме кучето.

Конструкция

Започваме процеса с построяване на перспективна мрежа, върху която поставяме bounding box (ограничаваща кутия) на всеки един от обектите. Тя ни показва къде в пространството се намират най-отдалечените им точки в трите измерения (широчина, височина, дълбочина).

Вписваме основните примитиви и започваме процеса за 2D моделиране – изрязваме, вдлъбваме, моделираме формите. Движим се от основните форми и към по-малките.
Лесно можем да се изгубим в процеса и да забравим голямата картинка. Добра практика е да се отдалечим (да намалим размера на това, което рисуваме) от работата и да проверим дали всичко си е на мястото и е с правилните размери.

Процесът е бавен , методичен и понякога скучен, но добрата конструкция ще ни даде свобода по време на детайлирането.

Контур

Външния ръб на една форма наричаме контур. Дори да изберем да премахнем линията във финалната рисунка, контурът не изчезва. Той е важен инструмент за разпознаване на обектите и един от най ценните инструменти при дизайна. Контурът ни дава първи прочит и помага за разказването на история.

Силуетът на един персонаж или сграда ни подсказва за характера на обекта. Ако силуетът е изграден от правоъгълници това подсказва за стабилност, ако е изграден от конуси и триъгълници – подсказва агресия, ако е изграден от обли форми – подсказва безопасност.

Трябва да имаме в предвид, че контурът на обекта се променя спрямо гледната точка, затова някои обекти се четат добре от един зрителен ъгъл или не могат да се разпознаят от друг.

Контекст

Всеки обект носи своята история, както всяко лице своите белези. Машина, която стои на открито, вероятно ще ръждяса. Пътешественикът вероятно носи тояга, на която да се подпира. Контекстът ни дава златна възможност да разкажем история, да поясним света, в който съществува обекта или да покажем връзката между обектите/персонажите и света.

В нашия пример клиентите на странноприемницата тук-таме са разлели или счупили бутилка с вино, изпуснали са някоя монета или са оставили леглата си неоправени. Пестеливият собственик използва празните бутилки за свещници, а буретата за маси. По обноските и предметите можем да разберем, че това не е елитна странноприемница.

Консистентност

Добрата рисунка следва едни и същ подход на конструкция, посока на светлината, разказване на история и контекст. Когато вземем в предвид този принцип ще можем да създаваме убедителни рисунки, които да принадлежат към един и същ свят – важно умение за един концепт артист.

За нашата странноприемница сме използвали едни и същи материали (дърво,метал,плат), един и същ подход към формите, светлината и историята, технологиите за направа на обектите са от една и съща епоха, използваме и ограничена цветова палитра.

Пред нас вече стоят и 5-те К – концепция, конструкция, контур, контекст, консистентност.

Следвайки тези принципи ще можем да изградим методичен подход на работа, който неизменно ще донесе по-добри резултати. Колкото и приятен да е процеса на детайлиране, изразяване на идеи и персонален вкус, важно е да не прескачаме основите на добрата рисунка. Да вървим от голямо към малко, от функция към форма, както и да се стремим към опростяване.

Ако темата за основи на илюстрацията, скицирането и триизмерното рисуване ви вълнува, разгледайте четири седмичното методично обучение Менторство по 2D Основи.

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.