25.02.2020

5те “П” на Убедителната Рисунка

25.02.2020

5те “П” на Убедителната Рисунка

Защо една рисунка изглежда по-добре от друга, каква е причината за това? Едва ли е просто въпрос на вкус или талант. В средата на 20-ти век Андрю Лумис (Andrew Loomis) се задълбочава в тази тема и систематизира 10 основни принципа, които ще ни помогнат да създаваме по-убедителни рисунки в 2D пространството. За по-лесно ще наречем принципите, които разглеждаме, 5-те „П“ и 5-те „К“.

Независимо дали искате да рисувате комикс или концепт арт, интересувате се от традиционни или дигитални техники, то в тази серия от статии ще опитаме да разберем по-добре света на 2D илюстрацията.

След като вече сме запознати с основите на конструктивната рисунка, можем да добавим още инструменти в нашия репертоар от арт умения.

За нагледен пример ще използваме концептуална рисунка на сграда, която наподобява трафопост.

5-те „П“

Пропорция

Всеки обект има височина, ширина и дълбочина. Съотношението между тези измерения наричаме пропорция.

Например трафопостът в илюстрацията е два пъти по-висок отколкото широк. Поделементите също имат пропорция – вратата е 4 пъти по-къса и 2 пъти по-ниска спрямо ширината на етажа. Този принцип ще ни помогне да интегрираме обекти с реални размери в нашата рисунка. Вратите, столовете и масите в една къща трябва да бъдат с размери, които позволяват на живеещите там да ги използват.

На практика можем да използваме човешката фигура или друг обем за да разберем колко големи трябва да бъдат останалите обекти. Това наричаме относителни размери.

Позиция

След като сме разбрали пропорцията на обектите, трябва да изберем къде стоят те в пространството. За целта си задаваме няколко въпроса. Каква е гледната точка? Къде се намира хоризонта? Къде стоят обектите един спрямо друг?

Използвани правилно, тези инструменти могат да подсилят усещането и цялостния прочит в рисунката, дори да предадат емоция. Ако гледаме нагоре към един персонаж, той изглежда значим, силен, голям.

Обратното ако гледаме надолу към персонаж той изглежда крехък, слаб, малък. Ако поставим малък на размер предмет до по-голям, те взаимно се подсилват – големият става още по-голям, а малкият още по-малък.

Перспектива

За да стои убедително в пространството един обект, той трябва да следва принципите на перспективата. За целта е нужно да изградим перспективна мрежа и да започнем да изграждаме примитиви във вече обособеното пространство.

Изборът на перспективна система ще ни помогне да подсилим усещането в рисунката. Едноточковата система ще ни даде дълбочина и отправна точка, двуточковата ще ни помогне да опишем по-добре обектите, а триточковата ще ни даде динамика. При изграждането на примитивите е важно да опростим формите. Започваме от основните форми и преминаваме към по-малките.


БЕЛЕЖКА:
5-те „П“ и 5-те „К“ са описани в книгата “Успешна Рисунка” (виж Successful Drawing в Amazon.co.uk), третата книга на Андрю Лумис (кратка биография) от поредицата му с учебни книги за изкуство. Всички неговите книги се считат за мастър клас по рисуване и илюстрация и продължават да повлияват на поколения художници на комикси, илюстратори и творци, преследващи кариера в изкуствата.

Плоскости

След като вече имаме изградени примитиви, на работния лист се появяват плоскости (planes). Добре познати на хората, които работят в програми за 3D моделиране, плоскостите ще ни помогнат да разберем как се отразява светлината върху обектите.

Ако плоскостта е перпендикулярна на лъчите светлина, то тогава тя е изцяло осветена, ако лъчите не достигат до плоскостта, то тя е в сянка. Взаимодействието на плоскостите със светлината придава солидност на формите.

Прочит

Най-абстрактния и привлекателен инструмент е прочитът на една рисунка, още познат като композиция. Няма лесна рецепта за добра композиция – практиката и опита ще бъдат най-добрият ни помощник.

Предвиждаме основния прочит преди да започнем, чрез серия от тъмбнейли или нахвърляни идеи. Тук влизаме в обувките на един невидим режисьор – насочваме зрителя къде да гледа, какво да вижда и се стараем да задържим вниманието му. Дори най-опитните творци не могат да предвидят всичко още от самото начало, за композицията мислим по време на целия процес.

С времето се научаваме да боравим с точки на фокус, водещи линии, баланс.

БЕЛЕЖКА:
Добрата композиция не може да поправи грешките при построяването на обектите! Ще бъдем изкушени да се задълбочим в света на композицията, но е важно да не прескачаме процеса на точно изграждане на обеми в пространството.

Пред нас се разкриват 5-те П – пропорция, позиция, перспектива, плоскости, прочит.
В следващата статия ще ви представим друг комплект от основни инструменти – 5-те К.

Ако темата за основи на илюстрацията, скицирането и триизмерното рисуване ви вълнува, разгледайте четири седмичното методично обучение Менторство по 2D Основи.

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.