19.10.2019

4 стъпки за конструктивна рисунка

19.10.2019

4 стъпки за конструктивна рисунка

В тази статия, нашият ментор Боян Йорданов, който ръководи учебната ни програма 2D Основи: Изкуството на Перспективата ще разясни процеса на конструктивно скициране и рисуване на триизмерни обекти в 4 лесни стъпки – план чертеж, блок от примитиви, 2d моделиране и детайлиране.

Ако си задавате въпроса “От къде да започна?”, когато сте изправени пред белия лист, то се надяваме съветите тук, да ви бъдат полезни.

За нагледен пример ще пресъздадем храма на връх Царевец във Велико Търново, но в далеч по-опростен и стилизиран вариант.

Стъпка 1: План Чертеж

Всеки арт процес, независимо дали става дума за илюстрация, лого дизайн или изграждане на 3d персонаж, започва с етапа на проучване.

Така например, подобно на архитекти, преди да започнем триизмерната рисунка, първата стъпка е да създадем съвсем груб чертеж, за да си обясним как би изглеждала сградата (обекта или персонажа) от трите и страни – поглед отгоре, профил и анфас. Този план ще ни помогне да преценим от кои примитивни форми имаме нужда, когато започнем следващата стъпка. Задължително използвайте принципа на опростяване и насочете вниманието си върху първостепенните форми, а всички детайли игнорирайте на този етап.

Съвет

Завършвайте тази стъпка с това да скицирате проекцията на тези три гледни точки в перспектива. С други думи казано, направете бърза скица, за да си представите обекта в обем. Оцветяването на проекциите в различни цветове, ще ви помогне допълнително да развиете конструктивното си мислене.

Стъпка 2: Блок от Примитиви

Втората стъпка се състои в това да изградим основните обеми от примитиви, за да имате здрава основа, върху която смело и спокойно да продължим напред.

В този пример примитивите от които се нуждаем са – паралелепипед за основната сграда и кулата, цилиндър и конус за върха на кулата, двускатова пирамида за покрив и малък паралелепипед за перестройката в ляво. Плюс куб цилиндър и полусфера за купола. Ето как изглежда основния “калъп” на сградата.

Съвет

Спрете се на перспективна система преди да започнете изграждането от примитиви. Но каква система е най-удачна за идеята ни?
Всяка от системите има свои плюсове и недостатъци.

Едноточковата система говори за дълбочина, скорост, посока,фокус, път, но не умее да разказва добре детайли и да описва помещенията. Красив кон е, бърз и устремен, но кон с капаци.

Двуточковата система описва далеч по-добре обектите около нас и е много по-близка до сцените, които са най-често пред очите ни в реалния свят. Добър избор за сцени в затворени помещения, улици и площади, в който освен дълбочина искаме да покажем и ширина, простор.

Но ако искаме да полетим или скочим от високо, та дори само с поглед? Да подчертаем драматичен момент в историята ни? Тогава търсим небеса и бездни с помощта на трета точка!

Стъпка 3: 2D Моделиране

За да можем да влезем в детайл е важно преди това да имаме солидна основа. Ако започнем с “Черупката/Калъпа” на обекта, подобно на скулптури, ще можем да прибавяме и отнемаме с лекота и усложняваме постепенно, използвайки похватите на моделиране.

Боравим с това да добавяме по-дребни обеми, да разполовяваме, вдлъбваме, да разделяме на равни отсечки и части.

Точно както използваме основните инструменти в софтуер за 3D моделиране, тук можем да изрежем (cut) профилите на врати и прозорци и да ги вдлъбнем (extrude).

Стъпка 4: Детайлиране

Опознали сме в дълбочина обемите и перспективните съкращения вече имаме убедителна и правилна основа. Детайлирането се превръща в лек и забавен процес, в който имаме за цел да дадем живот и да разкажем една вълнуваща история.

Детайлите не могат да коригират лошо изградена основа, но умеят убедително да подчертаят усещането за пространство дори и в плоските елементи на дизайна ни.

В следващото timelapse видео ще видите нагледно и последната стъпка от този методичен процес на работа:

Ще се радваме да научим как сте адаптирали този процес и дали ви е помогнал. Ако имате въпроси свързани с урока, може да ги зададете в полето за коментари на тази страница или във фейсбук групата на нашето сплотено общество Cgzen Creatives. Не забравяйте да споделите резултатите с нас!

Ако темата за основи на илюстрацията, скицирането и триизмерното рисуване ви вълнува, разгледайте четири седмичното методично обучение Менторство по 2D Основи.

Eкипът на Cgzen (Боян Йорданов и Мартин Пунчев) ви благодари за това, че прочетохте тази статия.

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.