30.05.2018

Лого дизайн процес: Стъпка по стъпка

30.05.2018

Лого дизайн процес: Стъпка по стъпка

Създаването на лого може да ви се струва непосилна задача, а за да не се превърне в стресиращо занимание е важно да изградим правилен процес на работа.

В този урок, нашият ментор Александър Петров, който ръководи учебната ни програма Лого дизайн от концепция до реализиация ще разясни процеса на създаване на знак в 4 важни стъпки – концепция, проучване, разработка и изпълнение.

Ако си задавате въпроси като “Нужно ли ми е да имам задание, за да започна разработка на лого?” или “От къде да започна създаването на един знак?”, то се надяваме този видео урок, да ви бъде полезен.

Стъпка 1: Концепция

Първата стъпка обикновено е анализиране на заданието на проекта. Нужно е да разберем какъв проблем разрешаваме и да изведем най-важните ключови думи от него.

Във видео урока е показана техниката, наречена “мисловна карта”, която ни помогна да развихрим въображението си в търсене на интересни асоциации изведени от ключовите думи на заданието.

Съвет

Ние използваме онлайн услугата Draw IO като бърз и лесен инструмент за създаване на мисловни карти, макар че можете да използвате обикновен лист и химикал.

Най-сполучливите комбинации от думи ни дават добра идея за различни работни посоки, които ни дават идеи за първоначална посока на търсене и позволяват да пристъпим към следващата фаза.

Стъпка 2: Проучване

То започва със събирането на визуален материал от разнообразни източници. Работната посока от предходната стъпка, ще ни даде ясна представа какво трябва да търсим. Източниците на визуален материал могат да бъдат разнообразни – google, pinterest, tumblr. Също така, не забравяйте, че едни от най-ценните източници на вдъхновение са книгите. Добре подбраните и качествените референции, могат да ни заредят с добри идеи!

Събрания материал се организира в така нареченият Moodboard или дъска за вдъхновение. Функцията на документа е да заредим визуалната си памет с полезни източници на вдъхновение, които да ни помогнат при процеса на скициране и търсене на визуални решения.

По-важната стъпка е не просто събирането на картинки, а вниманието, което отделяме за да ги анализираме и изведем най-важното от тях.

Стъпка 3: Разработка

След като преминахме през подготвителните стъпки, вече сме достатъчно подготвени, за да може процеса на скициране на бъде по-лек и ефективен.

Оптималният начин за скициране е първо да нахвърляме голям брой идеи и след това да подберем кандидатите, които са най-подходящи.

Любим инструмент за тази част от процеса е безплатната програма Krita, която включва страхотен набор от инструменти за симетрия, водачи и шаблони, които да спомогнат за процеса на скицирането.

Когато отсеем сполучливите моменти от тях и синтезираме успешна скица е време да пристъпим към последната стъпка.

Стъпка 3: Изпълнение

Изпълнението на знака във вектор би трябвало да е много по-лесно, след като по-голямата част от проблемите вече са разрешени.

След като почистим скицата е време да я внесем в нашия редактор за векторна графика, например Illustrator, за да я векторизираме.

Ще се радваме да научим как сте адаптирали този процес и дали ви е помогнал. Ако имате въпроси свързани с урока, може да ги зададете в полето за коментари на тази страница или във Facebook.

Ако темата за дизайн на лога и символи ви вълнува, разгледайте четири седмичното методично обучение Лого Дизайн от Концепция до Реализиация.

Eкипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия.

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

ВЗЕМИ ПЪРВИЯ УРОК ПО ЛОГО ДИЗАЙН БЕЗПЛАТНО!

Искаш ли да бъдеш по-добър графичен дизайнер?

Започни първите стъпки в изграждането на солидни основи по графичен и лого дизайн.
След този урок ще:

* Използваш по-умело принципите на композиция.
* Изградиш правилен процес на работа, изпитан в истинска работна среда.
* Подобриш уменията си по свободно скициране;
* Станеш част от общество от талантливи дизайнери.

Споделяме знания, а не спам! Твоята информация е на сигурно място.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.