29.09.2020

Грешки при дизайна на персонажи

29.09.2020

Грешки при дизайна на персонажи

В тази статия ще разгледаме някои от проблемите и трудностите, с които се сблъскват най-често начинаещите дизайнери на персонажи.

Ще поговорим за:

  • избягване на буквалната конструкция
  • разчупване на повторяемост и еднообразие във формите (скучен силует)
  • няколко съвети за по-бързи скици

Във видеото по-долу обсъждаме тези и други въпроси. Ще видите също и две демонстрации с персонална критика към ученици от нашия курс по Дизайн на персонажи за продукция.

Избягване на буквалната конструкция

Първо нека уточним какво имаме предвид под буквална конструкция. Отляво виждате силует на мишка, който е взет директно от снимка. Това тук не е керъктър дизайн, защото са запазени реалните пропорции и структура на животното, запазена е буквалната конструкция. При втория силует имаме пример, в който мишката е изправена на крака и са използвани много по-абстрактни форми, преувеличени са някои части на тялото, за сметка на други, и са добавени дрехи и аксесоари. Макар това да е много далеч от истинския образ на мишка, ние пак го разпознаваме като такъв.

Какво ни помага да се отдалечим от левия и да се доближим повече до десния пример? За начало можем да изправим мишката на крака. Това веднага ще я направи по-антропоморфна, а придаването на човешки черти или възможност за изразяване на човешките емоции е една от целите на дизайна на персонажи за анимация. Ще трябва да променим пропорциите между различните части на тялото, да преминем през много варианти на скици, докато стигнем до интересен резултат.

Скицирането и фокуса върху силуета е ключов момент от дизайн процеса, за това е важно да не го пропускате. Ако сте любопитни и искате да научите повече за този етап при дизайна на персонажи, можете да прочетете тези наши статии:

Бележки за дизайн на персонажи

Започнете скицирането с едри генерални форми, които се различават една от друга, търсете вариации и експериментирайте. Опитайте след това да впишете в тях образа на вашия персонаж. Стремете се да не влизате в много детайли на този етап, а да работите по-обобщено. По-нататък ще имате възможност за детайлиране.

Тук можете да видите два примера за силуети. Погледнете на тях като на обвивки, все едно са пликове, които чакат да бъдат отворени и да разкрият своя дизайн.

Това са скиците на две мишки, които са провокирани от горните форми. Както виждате в примера, силуетите не са следвани дословно като граници, те служат просто като ориентир за пропорциите и мащабите на фигурата.

Как да избягаме от скучните форми

Ако ви е трудно да постигнете вариация във вашите скици, и колкото и да рисувате, резултатът винаги е почти един и същ, имаме няколко предложения за вас:

скицирайте много варианти на едно място

Когато работите върху много скици на един лист, ще бъдете принудени да се съобразявате и с границите на съседните форми. Докато от една страна те могат да си “пречат”, от друга ще ви помогнат за намирането на нови интересни вариации. Разгледайте примера с мечката в картинката. Имаме изрисувани много абстрактни форми, и докато запълваме пространството с нови такива, получаваме разнообразни резултати.

запълнете с различни второстепенни форми

Нека разгледаме още един пример. В горната част на картинката виждате два ленивеца. И двата са с един и същи силует, но с различен пълнеж от форми. Едно от предложенията ни е да се опитате да запълните силуетите, като ги разбиете с различни петна, за да получите два напълно различни варианта на ленивец от един силует.

сливайте някои форми

Обърнете внимание на втория ред от картинката с ленивеца. Ръката му, която в предишните варианти беше изградена от три форми (горна част на ръката, предмишница и длан), сега е обединена в една, по-обща и интересна форма. Това ни дава изцяло нов вариант на силуета, направен от стария такъв.

ВНИМАНИЕ:
Когато се възползвате от този метод, е важно да не пропускате да оставите индикация за местата на огъване/артикулация, в случая на ръката, китката и лакътя.

използвайте предимно профил и анфас

За да улесните процеса, ви препоръчваме да се концентрирате върху рисуване само в профил и анфас. Това са изгледите, които дават най-много информация за формата, когато рисуваме силуети. Рисуването в три четвърти е твърде сложно за този етап и отнема повече време, особено ако сме начинаещи.

работете с прости форми

Друг полезен подход, е да използвате прости форми – овал, триъгълник, правоъгълник. Те придават достатъчно характер и не отнемат много време. Можете да експериментирате с различни комбинации между тях, да ги сливате и изваждате, за да получите интересни варианти. Силуетите на тези прости форми са достатъчни да ви послужат за етапа на скициране, без да изпадате в подробности.

След това можете да запълните силуетите с второстепенни форми и да получите вашите разнообразни скици.

Надяваме се, че сме ви били полезни.

Ако темата ви е интересна, разгледайте и страницата на нашия курс по Дизайн на персонажи за продукция.

Екипът на CGZEN ви пожелава приятно скициране! 🙂

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.