Курсът е отворен за регистрация!

Курс: Дизайн на персонажи за продукция

Научете всички нужни основи, за да започнете своето приключение в света на дизайна на персонажи за анимация, играчки и игри.

Параметри на курса:
Инструктор:
Мартин Пунчев
Тип обучение:
Менторство / малка група
Формат:
Присъствено и дистанционно
Предварителни изисквания:
Няма
Продължителност:
10 седмици
Език:
Български, Английски

Тази завършена обучителна програма обхваща 2D и 3D уменията, с които ще вдъхнете живот на своите герои, за да оживеят те в компютърна игра, 3D принт за играчки или анимация!

Благодарение на богат учебен материал, под формата на видео уроци и ръководства, ще учите по процес, изпитан в реалната работна практика.По време на срещите на живо за практически упражнения и демонстрации, ще затвърдите знанията и уменията си по рисуване, скулптура и дизайн. В допълнение на нашето видео съдържaние и персонална критика, ще участвате в работен форум, където ще можете да задавате въпросите си към екип от професионалисти и да общувате с други ученици, споделящи вашите страсти и любов към изкуството.

10 вълнуващи седмици обучение!

Мартин Пунчев

2D/3D Character Artist

Работи по вълнуващи проекти за известни компютърни игри (“Firefall”, “Wildstar”) и играчки (Blizzard, Hasbro). Проекти, които обхващат от концепт арт и илюстрация до финален 3D модел за игра или 3D принт.

Мартин е основател на CGZen и посвещава времето си в активно преподаване и подпомагане на развитието на дигиталната арт сцена в България.

Учебен план

Седмица 1 – Дизайн на персонажи от идея до реализация

Дизайнът и визуалната комуникация на нашите идеи са първата стъпка от вълнуващия процес на създаване на оригинален персонаж.

Учениците ще научат как да придадът облик на своите идеи като започват от силует, преминат през бързи скици и разработят дизайн чрез форми, линии и графични принципи. Ще бъде засегнат мисловният процес зад професионална работа, свързана с конкретни рамки като технически изисквания, ограничения и аудиторията на крайният продукт.

Част от темите, които ще бъдат засегнати:

– проучване и генериране на идеи;
– дизайн в рамки (ограничения, технически изисквания и аудитория);
– силуетно рисуване и скициране;
– универсални дизайн принципи;
– език и йерархия на формите;


Седмица 2 – Основи на визаулната комуникация

Ако дизайнът е предназначен и ще се реализира като 3D модел за анимация или играчка, наша задача е да комуникираме добре неговата форма и придадем триизмерен вид.

Учениците ще научат основни принципи за изграждане чрез плоскости и примитиви, придаване на прецизна форма и работа със светлина.

Част от темите, които ще бъдат засегнати:

– визуална комуникация;
– работа в пространство и перспектива;
– работа с примитивни форми;
– изграждане на макет от примитиви;
– светлосенъчно изграждане и формообразуване;
– обемно изграждане на дизайна;


Седмица 3 – Основи на дигиталната скулптура

Един дизайн за игра или играчка е наистина измислен и завършен, едва когато е пренесен в три измерения и когато е преминал успешно през поредица от итерации, тестове и подобрения.

Учениците ще се запознаят с основите на работа със софтуера за дигитална скулптура Zbrush.

Част от темите, които ще бъдат засегнати:

– файлов мениджмънт в Zbrush;
– навигация в работното 3D пространство;
– запознаване с основните инструменти и четки;
– работа с dynamesh;
– основни принципи в скулптурата;


Cедмица 4 – 3D прототип и варианти

Способността да експериментираме, да оценяваме резултата и да градим на базата на този опит е отличително качество на креативния дизайнер.

Ученицете ще научат как се създава 3d прототип на персонаж в Zbrush, след което ще създадат поредица от варианти, с които да го подобрят и изведат до още по оригинален вид.

Част от темите, които ще бъдат засегнати:

– създаване на бърз и ефективен 3d прототип в Zbrush;
– придаване на баланс на формите, ритъм и тегло;
– създаване на варианти във Photoshop на принципа на overpaint;


Cедмица 5 – Детайлна скулптура

Финалният дизайн трябва да бъде уловен и прехвърлен в три измерения, където всяка линия и сянка се превръщат във форма и дълбочина.

Учениците ще скулптират напълно детайлиран модел на персонаж в Zbrush. Ще се запознаят с още инструменти в Zbrush и ще научат техники за моделиране на различни видове детайли.

Част от темите, които ще бъдат засегнати:

– създаване на детайлиран модел в Zbrush;
– ретопология и работа с инструмента Zmodeler;
– скулптиране на дрехи и аксесоари;
– скулптиране на детайли и техники за продуктивност;


Cедмица 6 – Дизайн на цветове и текстуриране

Персонажът придобива излъчване и живот едва след като форма, текстура и материал заработят заедно. Учениците ще се запознаят с основни принципи при работата с цвят.След това ще създадат цветова палитра и дизайн на цветове и шарки, подготвяйки се за следващия етап. Накрая ще текстурират финалният 3D модел.

Част от темите, които ще бъдат засегнати:

– избор на силна цветова схема;
– йерархия/пропорция на цветове;
– акценти и принципите на контраст;
– дизайн на цветове и шарки (color concept);
– текстуриране на 3D модел в Zbrush;
– техники за детайлиране и завършване на текстурата;


Седмица 7 – първа седмица за практика

Петата поредна седмица е първата от трите седмици за самостоятелна практика, в която учениците работят индивидуално или в екип по осъществяването на завършен проект за портфолио.

Всеки един ученик получава индивидуална задача, съобразно неговото ниво и възможности. През първата седмица за практика, инструкторът помага с напътствия и съвети за успешното реализиране на проекта.

Седмица 8 – втора седмица за практика

През втората седмица за практика учениците продължават с работата по поставените им проекти. Инструкторът помага с напътствия и съвети за придвижването на проекта напред.

Седмица 9 – трета седмица за практика, ревю и критика

През третата и последна седмица за практика учениците трябва да завършат проектите си и да получат обстойна критика от инструктора, както и напътствия за корекции под формата на overpaint за всяка една ученическа задача.

Седмица 10 – В дивото

“В дивото” символично отбелязва края на курса и началото на пътешествието на всеки ученик в търсене на професионална реализация.

Ученикът има една седмица да вземе предвид критиката и предложените чрез overpaint корекции от инструктора и да обнови своя дизайн. Това е шансът му да изведе работата си до още по-добро ниво и да включи резултата в своето портфолио.

Този етап приключва с онлайн “изложба” на финалните дизайни, в която учениците ще могат да се представят пред възможни работодатели.

Изцяло нова методика на обучение!

Курсът ще бъде проведен по най-съвременната методика на обучение! Освен работа заедно с инструктор и практика, която получават в класната стая, учениците ще работят в екип или индивидуално по реализирането на цялостен проект за тяхното портфолио и ще участват в онлайн изложба, където ще имат шанса да се представят пред голяма аудитория и възможни работодатели.

Ученикът има на разположение видео уроци, които да усвои от комфорта на своя дом, а в края на всяка седмица се провежда практика в учебната зала заедно с инструктора. Видео уроците и практиката имат за цел да покажат основите, да запознаят ученика с инструментите и техниките и да демонстрират създаването на реален проект стъпка по стъпка. През този период ученикът учи чрез следване на стъпките, показани от инструктора.
Продължителност: 6 седмици.

Нещо повече

Инструкторът създава нови персонажи пред очите на курсистите, като част от демонстрациите на живо! Така не само учебното съдържание расте с нов полезен материал, но и имате възможността да надникнете над рамото на професионалист в занаята. Демонстрацията учи не само на важните стъпки от процеса, но и на умението да се разрешават проблеми.

Някои от демонстрациите пред курсисти биват завършвани и превръщани в полезно учебно съдържание като тази статия например – “Създаването на Тортуга”.

Интересувате се какви ще са демонстрационните проекти за предстоящата сесия на курса? Попитайте ни на – > info@cgzen.com

Период за самостоятелна практика, в който учениците работят индивидуално или в екип по осъществяването на завършен проект за портфолио. Всеки един ученик получава индивидуална задача, съобразно неговото ниво и възможности. През първата и втората седмица за практика, инструкторът помага с напътствия и съвети за успешното реализиране на проекта. През третата седмица учениците завършват проектите си и получават обстойна критика от инструктора, както и напътствия за корекции под формата на overpaint.
Продължителност: 3 седмици

Нещо повече

Награждаваме положените усилия по домашните задачи с подробни видео отговори – > 20-30 минутни критики, дори такива с времетраене 1 час! Качествената обратна връзка е нещо, с което се гордеем и е отличителна черта на всяка наша менторска учебна програма! Това е възможно единствено, когато се работи с малки групи курсисти, с цел да им се обърне достатъчно персонално внимание.

Да видиш собствения си дизайн, коригиран от професионалист, независимо дали е 2D или 3D, е безценен учебен инструмент!

Желаете да се убедите в качеството на обратната връзка? Пишете ни на info@cgzen.com и ще ви изпратим видео пример.

“В дивото” символично отбелязва края на курса и началото на пътешествието на всеки ученик в търсене на професионална реализация. Ученикът има една седмица да вземе предвид критиката и предложените чрез overpaint корекции от инструктора и да обнови своя дизайн. Това е шансът му да изведе работата си до още по-добро ниво и да включи резултата в своето портфолио. Този етап приключва с онлайн “изложба” на финалните дизайни, в която учениците ще могат да се представят пред възможни работодатели.
Продължителност: 1 седмица.

Нещо повече

Една от мисиите ни е да доближим обучението до реална работна среда. По време на работата по персонални портфолио проекти, курсистите усвояват важни умения, нужни за изграждането на всеки професионалист:
· да спазват краен срок;
· да следват изисквания и процес на работа;
· да работят под наставленията на арт директор.

И не на последно място, чрез изложбата (виж галерия) в края на курса, даваме друг безценен урок – промотирането на всеки художник върви ръка за ръка с изграждането на неговите умения и портфолио.

Нуждаете се от съвет относно подобряването на уменията ви? Заповядайте на безплатна консултация, като заявите участие в нашите “дни на отворени врати” – info@cgzen.com


Избери вид обучение

Основно
 • 6 седмици продължителност

  Достъп до учебното съдържание

  Комюнити достъп

  Персонална обратна връзка

  Възможност за ъпгрейд

  Курсът е отворен за регистрация!
  Започва на:

  13.03.2023

Дистанционно
 • 10 седмици продължителност

  Достъп до учебното съдържание

  Комюнити достъп

  Видео обратна връзка за домашните

  Записи от гост-инструктори

  Архив от срещи на живо

  Участие в изложба

  Разработка на портфолио проект

  Заплащане на вноски

  Курсът е отворен за регистрация!
  Започва на:

  13.03.2023

Срещи на живо
 • 10 седмици продължителност

  Достъп до учебното съдържание

  Комюнити достъп

  Обратна връзка за домашните

  Записи от гост-инструктори

  Архив от срещи на живо

  Участие в изложба

  Портфолио проект

  Заплащане на вноски

  Менторинг на живо с инструктор

  Среща на живо с гост-инструктор

  Екслузивна група за 6-8 участника

  Курсът е отворен за регистрация!
  Започва на:

  13.03.2023

Често задавани въпроси


Никога преди това не съм създавал персонажи, мога ли да запиша този курс?

Този курс е подходящ за хора без предишен опит в дизайна на персонажи както и за такива, които имат опит, но искат да обогатят знанията си. Ако все пак за първи път се сблъсквате с рисуване и дигитална скулптура, както и ако не сте работили с програми като Photoshop и Zbrush досега, можете да запишете курса “Есенцията на Zbrush“.

Има ли предварителни изисквания, за да запиша този курс?

Предварителен опит с рисуване, скулптура и работа с дигитална медия са препоръчителни, но не са задължителни. За да може ученикът да извлече максимум полза от курса е желателно да е запознат с основите на Zbrush и Photoshop.

Възможно ли е да получа парите си обратно, ако възникне проблем?

Бързият отговор гласи “Да”, но за всички подробности и условия около възвръщането на платената сума, се насочете към секцията с въпроси и отговори на този сайт.

Как протича урока по време на всеки модул?

Всеки модул започва с лекция под формата на богат видео материал, който учениците могат да гледат в уюта на техните домове, в удобно за тях време. Поставят им се задачи за домашно, които трябва да завършат преди началото на следващия модул. Краят на всеки модул завършва с най-важната част – демонстрация от инструктора и практически занимания на живо! Учениците ще могат да работят рамо до рамо с инструктура, да получат насоки, критика и отговори на техните въпроси.

Какво да правя, ако възникне въпрос, свързан с курса, докато съм вкъщи?

Радваме се, че попита. На разположение на учениците има форум, в който могат да задават въпросите си към инструктора, както и да общуват по-между си.

Как да заплатя на вноски?

След като добавите желаното обучение в кошницата, когато финализирате избора си и продължите напред към страницата за въвеждане на вашите данни, ще ви бъде предоставен избор да заплатите обучението на вноски – изберете опцията “първоначална вноска”.

Галерия с работи на курсисти

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.