08.10.2020

Грешки при дизайна на персонажи 2

08.10.2020

Грешки при дизайна на персонажи 2

Във втората част от поредицата за често допускани грешки при дизайна на персонажи ще научите как да избягвате еднаквите пропорции. Ако сте пропуснали първия урок, в него разгледахме как да разнообразим силуета на персонажа и защо да избягваме буквалната конструкция. Във второто видео ще научите да боравите с един от най-ценните и лесни за употреба инструменти в дизайна!

Как да избягаме от скучните пропорции?

Какво представляват скучните пропорции?
Получаваме този ефект, когато един персонаж е с предвидими и твърде съразмерни пропорции на тялото. Когато например горната половина на тялото е равна на долната и липсват открояващи се по размер обеми. Хубаво е да мислите за всяка форма от вашия дизайн като за имаща определена маса в пространството. В долния пример с две парчета глина ясно личи, че те заемат еднаква маса на листа, въпреки че са с много различна форма.

Примера ще ви помогне да се опитате да мислите за генералните форми и да използвате различни размери, за да ги откроите. В дизайна ви трябва да се разграничава голямото от средното, от малкото.

Баланс между голямо, средно и малко.

Една от целите на стилизирания дизайн е да постигнете разнообразие и баланс между големи, средни и малки форми. Така ще получите ефекта на “Торта на етажи”, който носи усещане за визуално богатство и прави дизайна ви интересен за гледане.

Един от инструментите, които ще ви помогнат в постигането на този ефект е решетката или мрежата.

Използване на решетка/мрежа

Решетката помага да се видят по-лесно скучните моменти в дизайна. С практиката ще можете да тренирате окото си да различава недостатъците и да ги коригирате на момента, но мрежата е лесен начин да проверите дизайна си във всеки един момент.

В картинката по-долу виждате два примера за силует на персонаж. Благодарение на решетката, можем ясно да видим къде е разликата между двата варианта. Фигурата отляво е съразмерна, изобилна на еднакви дължини и предвидими пропорции. В десния пример, само прибутвайки някои от деленията на мрежата и правейки леки промени, получаваме по-раздвижен, “свеж” силует с повече излъчване.

Решетката може да ви бъде от полза, дори след като вече сте достигнали интересен силует. Недейте да се задоволявате веднага с постигнатото, а си поиграйте още с решетката, за да направите значимо различни един от друг варианти на персонажа си и да успеете да намерите дори по-добър резултат.

СЪВЕТ:
Опитвайте се да прибутате силуета още по-напред, дори до момента, в който почти ще се “счупи”, за да увеличите шанса да достигнете до нещо много интересно.

Също така решетка може да бъде използвана не само за целия силует, но и за по-малки зони и детайли.

Главата е важна част от персонажа и мрежата може да помогне в търсенето на характера на лицето му. Можете да експериментирате с различни вариации на стандартните сечения – размера на челото, големината на носа, разстоянието от носа до устата и от устата до брадичката. Колкото по-смело експериментирате и преувеличавате едно за сметка на друго, толкова по-добри резултати ще има накрая.

Гледайте видеото по-горе от 3:45 минута нататък, за да видите демонстрация на начините, по които можете да използвате решетка, за да улесните работата си!

Надяваме се, че сме ви били полезни.

Ако темата ви е интересна, разгледайте и страницата на нашия курс по Дизайн на персонажи за продукция.

Екипът на CGZEN ви пожелава приятно и вдъхновено скициране!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.