17.05.2017

“Зная” е равно на “Виждам”

17.05.2017

“Зная” е равно на “Виждам”

Събирането на референтен снимков материал е най-лесната част. Трудното обаче е КАК да използваме референциите ПРАВИЛНО!

Окото на прохождащия художник все още не е тренирано достатъчно, за да “вижда” правилно. Като тук акцент има думата “правилно” (да вижда и разбира истинската форма и да я интерпретира вярно).

За да виждаме и разбираме формата, трябва първо да знаем. За да знаем, трябва преди това да проведем серия от учебни рисунки.

cdp-study-and-research-00-cgzen

Учебните рисунки или още казано “стъдита” ще увеличат знанията ни по СТРУКТУРА.

Казано по най-лесният начин: За да нарисуваме убедително човек, трябва да познаваме структурата му (анатомия), а това ще стане след като учим и рисуваме.

– Учим и рисуваме скици на човешка анатомия -> опознаваме структурата на човек -> можем да създаваме убедителни дизайни на човешки персонажи.

– Учим и рисуваме скици на сгради и техните съставни части -> опознаваме структурата им -> можем да рисуваме убедителни environment дизайни.

– Учим и рисуваме скици на крокодили -> опознаваме структурата на крокодила -> можем да създадем стилизиран персонаж на крокодил.

… Няма да продължавам повече, схванахте идеята.

Как да провеждаме правилно учебни рисунки?

Първо нека дефинираме целта на учебните рисунки. Ако след като сте рисували с учебна цел, отговорът на следните въпроси е “Да”, то значи сте подходили правилно:

– Зная ли пропорциите на изучавания обект?
– А къде в силуета е най-тясно или къде е най-изпъкналата точка?
– Зная ли кои са неговите характерни черти и детайли?
– Мога ли да опростя изучавания обект до прости форми?
– Имам ли пространствена представа за формите в анфас, профил, горен изглед и ¾?

И най-най-важните от всички въпроси, отговорът на които ще ви информира дали сте свършили добре работата или трябва да продължите със стъдитата:

– Мога ли да пресъздам обекта по въображение, без да гледам снимков материал?
– Мога ли да нарисувам обекта, завъртян в произволен ъгъл, без да гледам референции или си помагам с тях съвсем мъничко?

Пример за стъди-сесия

Стъпка 1) Започва с набавянето на хубави референции, но избягвам да загубя прекалено много време в лутане по сайтове и сваляне на прекалено много картинки. Обикновено стартирам с анатомични референции и запознаване с най-основните пропорции в различните измерения.

Мускулите и имената не са толкова важни, колкото наблюденията на по-високо ниво. Като например, че в профил тялото на коня с краката, но без главата може да бъде вписано в квадрат. Също така, негативното пространство между предните и задните крака е отново квадрат (показано със зелено).
Чудесно – > сега, ако мога да рисувам квадрат в перспектива, то мога да започна с основната пропорция на коня, от който и да е произволен ъгъл!

cdp-study-and-research-01-cgzen

Стъпка 2) Продължавам с по-задълбочено изучаване на пропорциите. Най-често, когато разделя разстоянията на половини или третини, търся къде засичат основни точки в силуета.  Така например знам, че най-ниската точка на гръдния кош е малко над средата на “квадрата”, за който разбрахме в предходната стъпка.

Бележка: след като разучите профила и анфаса, не забравяйте да направите проверка на разбиранията ви като ги прехвърлите в ¾ (със жълто в долния пример).

Стъпка 3) Много е полезно да правим препратки с човешката анатомия. Ако знаем човешка анатомия 😀 , винаги е по-лесно да сравняваме с животинската, която изучаваме, за да извлечем поуки и асоциации. Така например, в долния случай ми прави впечатление разликата между ставата на коня, която се явява като китка (показано със червено).

cdp-study-and-research-02-cgzen

Стъпка 4) Най-важното! Пак ще повторя…най-важното е да се стремим да опростим и сведем есенцията на обекта, който изучаваме, до съвсем базови форми. Това ни позволява да ги меморизираме (добре де, добре – > да ги запомним), но най-вече да играем с тях и да ги въртим в пространството (с червено в долния пример) във всички ъгли. Те ще служат и за арматура на всичко останало.

Също така е важно да разберем формата на сеченията в някои важни точки от силуета (със зелено). Ако разрежем (веганите да ме извинят за използвания език :D) обекта през врата, средата на гръдния кош и през таза – каква ще е формата на този разрез?

cdp-study-and-research-03-cgzen

Стъпка 5) Последната стъпка от стъди сесията е да проверя дали съм научил нещо като проведа тест.

Тестът е следния: Мога ли да нарисувам есенцията на кон, завъртян в произволен ъгъл… без да използвам референции? Ако отговорът е “ДА”, чудесно.

Ако успявам да нарисувам само част от коня и има зони, с които не мога да се справя -> значи трябва да се върна и да разуча тези зони още по-добре. След което пак опитвам и така, докато не се справя.

Ние решаваме до къде да стигнем с изучаването!

Най-често от това зависи срокът за работа или личните ни творчески цели. Ако имам да направя персонаж на кон, но срокът е две седмици, то вероятно проучванията, които видяхте горе ще са ми достатъчни, за да прескоча директно към дизайна.

Ако обаче работя по дългосрочен проект (пълнометражен анимационен филм, в който главните герои са коне), то ще продължа да обогатявам знанията си и разбиранията си за есенцията на коня. Ще вляза вече на по-ниско ниво -> мускули и второстепенни форми. Когато съм готов с това, ще проведа стъди сесия само за малките детайли, които са характерни и т.н. Важното е, че ние определяме до къде да стигнем с изучаването.

Да резюмирам.

Висшата цел на учебните скици е една -> ДА ОПОЗНАЯ ФОРМАТА на обекта. Ако не познавам формата в детайл, няма как да я нарисувам, няма как да я осветя и изградя светлосенъчно, няма да ВИЖДАМ и прочитам правилно референциите. И в следствие на всичко това ще ми е трудно да направя убедителен дизайн, защото каквото и да дизайнваме, то е важно да стъпва на истинска конструкция.

Важно е да знаете какво получавате от всеки един вид упражнение. От показаното тук получавате знания по СТРУКТУРА. Има други упражнения за дизайн и за техника, които правим с учениците от курса по дизайн на персонажи.

Благодаря ви, че прочетохте статията и се надявам  да я намирате за полезна! Aко мога да ви бъда полезен или просто искате да споделите впечатлението си -> info@cgzen.com

До скоро!

~ Мартин

П.С. И задължително споделете статията, ако ви е харесала чрез бутоните по-долу. 🙂

Задай ни въпрос: info@cgzen.com или пиши във facebook

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.