20.01.2020

Dynamesh – Съвети за Zbrush

20.01.2020

Dynamesh – Съвети за Zbrush

Какво е Dynamesh и за какво се използва?

Zbrush ни предоставя интиуитивно дигитално моделиране, което страшно се доближава до традиционното скулптиране.

Един от главните „виновници” за това е функцията Dynamesh, която е част от възможностите на програмата за вокселно скулптиране (voxel-based sculpting).
С нейна помощ можем да моделираме без притеснения за топологията, без да се тревожим за разтягания и с абсолютна свобода по отношение на формата на обектите.

Какво всъщност прави функцията?

Dynamesh облича скулптурата в чисто нова мрежа от полигони (топология), независимо какви разтягания или дефекти сме имали преди това! Новите полигони са равномерно разпределени и идеални за работа с различните четки за скулптиране в програмата.

Включване на функцията Dynamesh:

За да превърнем един обект в Dynamesh, трябва да активираме бутона, който се намира в меню Tool > под-меню Geometry > група Dynamesh > бутон Dynamesh:

dynamesh ui inside the zbrush geometry menu

Веднъж натиснат бутона вече имаме нова решетка от полигони, a нейната гъстота контролираме със слайдера за резолюция точно под бутона!
Колкото по-висока резолюция изберем толкова по-гъста ще е мрежата от полигони.

Веднъж активиран режимът Dynamesh, повторното “обличане” на модела с нова топология от полигони, става с клавишната комбинация Ctrl + Drag на празно място от работния прозорец.
Важно е да знаем, че за да облечем повторно модела в нова решетка от полигони, то е нужно да има минимална промяна в него. В противен случай Dynamesh няма да задейства операцията.

dynamesh activation using shortcuts

Тази клавишна комбинация може да ви е позната. Използваме я и за премахване на маскирани полигони. Затова запомнете, ако модела има маска, първо ще трябва да я премахнем и след това да повторим комбинацията, за да задействаме Dynamesh.

“Общо към частно”

Работата “Oбщо към частно” е фундаментален принцип в изкуството и е приложим при използването на всички медии, било то традиционни или дигитални.
Това превръща Dynamesh в идеално средство, което помага да работим с традиционен подход при скулптурирането в Zbrush. Особено много за органично моделиране, но и не само.

За да работите от общото към частното, винаги в началото работете с ниска резолюция за скулптурата си, за да се концентрирате само върху основните обеми и да изключите възможността да се разсейвате с детайли на прекалено ранен етап.

В примера подолу може да видите как само чрез комбиниране на няколко примитивни обекта чрез Dynamesh, можем да получим страхотна основа за старт на всяка дигитална скулптура.

creating a base model from primitives using dynamesh

Увеличавайте резолюцията, само когато наистина се налага!

На кратко процесът изглежда така:

Започваме с първостепенни форми, след което вдигаме резолюцията, за да преминем към второстепенни форми, продължаваме да вдигаме резолюцията докато стигнем до детайли.

3d model in the various stages of voxel-based sculpting

Каква резолюция да използвам?

Както вече споменахме правилото е следното: работим с минимален брой полигони, изстискваме от тях максимално каквото можем, а след това постепенно вдигаме броя им (гъстотата на решетката), за да работим върху второстепенни обеми и детайли!

Не бързайте да качвате излишно резолюцията.

Нещо, което непременно трябва да запомните е, че размера на обектите има значение за броя на полигоните (гъстотата на мрежата).
Това означава, че ако използвате една и съща резолюция на Dynamesh върху обекти с различни размери, няма да получите една и съща решетка от полигони.

В долния пример, имаме две различни по размер сфери, но с една и съща резолюция на Dynamesh. Виждате сами колко драстична е разликата в броя на полигоните!

Object's size does matter

Нужно е да тествате и да видите каква резолюция работи в конкретния случай.
За някои модели ще ви свърши работа по-ниска резолюция на Dynamesh, за други ще ви се наложи да използвате по-висока, за да имате подходяща решетка от полигони.

Често срещани проблеми

След като поговорихме за това колко полезна е функцията Dynamesh е редно да споменен и някои проблеми, които е силно вероятно да срещнете докато работите с нея.

Тънки повърхности

Dynamesh не работи добре с тънки повърхности или едностранни полигони (модели без дебелина), а проблемите които може да очаквате в такъв случай са дупки в модела, както се вижда на картинката.

avoid thin areas in your models

Как да ги оправим?

Стремете се да избягвате работата с Dynamesh върху тънки повърхности, но ако вече имате модел, върху който са се образували дефекти, можете да използвате следния подход:

Чрез четката Inflate започнете да раздувате формата, докато дупките се съберат и припокрият. След това използвайки Dynamesh отново, облечете формата с нова мрежа от полигони. След това изглаждете повърхността с четката Smooth и ще видите, че дупките са изчезнали и повърхността отново е годна за скулптиране.

fix mesh artifacts using inflate brush

Dynamesh не се включва, какво да правя?

Уверете се, че нямате маска върху модела, това може да е причината функцията да не се задейства.

Друга причина би могло да бъде, че сте включили Dynamesh и веднага след това се опитвате да я използвате отново, без да има промяна в модела.
За да повторите функцията, то непременно трябва да имате някаква минимална разлика. Дори един вертекс да бъде преместен, ще свърши работа и ще ви позволи да повторите операцията.

Ще се радваме да научим дали статията ви е била полезна. Ако имате въпроси свързани с урока, може да ги зададете в полето за коментари на тази страница или във фейсбук групата на нашето сплотено общество Cgzen Creatives.

Ако темата ви е била интересна, разгледайте четири седмичното методично обучение по дигитална скулптура в Zbrush.

Eкипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия.

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.