03.09.2014

Ревю на таблет Bosto Kingtee 22HD+

03.09.2014

Ревю на таблет Bosto Kingtee 22HD+

Bosto е нова компания на пазара, която едва от няколко години насам предлага разнобразие от дисплей-таблети . Този вид таблети предлагат най-натуралното усещане за работа в ръцете на дигиталните художници, тъй като с тях се рисува директно върху HD екран и координацията между окото и ръката е най-интуитивна, доближаваща се до традиционното рисуване. До скоро тази ниша бе окупирана от продуктовата линия професионални дисплей-таблети на Wacom, но поради високата им цена и пълна липса на по-бюджетни решения, се отваря място и за компании като Bosto, които предлагат дисплей-таблети на задоволителни цени.

Моделът, обект на интерес в това ревю, е Bosto Kingtee 22HD+ .22-инчов дисплей и чувствителност равняваща се на 2048 нива на натиск на цена под 1000 лева, със сигурност звучи като невъзможна сделка. Дали задоволява очакванията ни и дали ще заменим добрия стар “intuos” с нов дисплей-таблет, ще разберете в тази статия.

В комплекта

Първото впечатление от разопаковането бе съвсем очаквано – евтина опаковка и не съвсем професионално уплътнение на продукта в кашона. Макар и съмнително на пръв поглед, напълно добре е свършило своето предназначение, тъй като таблета бе здрав и без драскотина, макар и пропътувал цял свят, преди да стигне до нашите ръце.

Комплектът съдържа дисплей-таблета, комфортно лек за размерите си, универсална стойка за бюро, писалка за таблета, с резервни писци, но без поставка, всички често срещани кабели за свързване като vga и hdmi и преходник за dvi, един usb кабел, захранване с преходник от американски към европейски стандарт, диск с драйвери, упътване и няколко малки изненади. Това, което с изненада открихме в комплекта и до някъде компенсира за лошия изглед на кашона са няколко дреболии като специална ръкавица за рисуване, кърпички за почистване на дисплея и удобна отверка с намагнетизиран връх, с която да сглобим стойката.

Дизайн и конструкция

Дизайнът на таблета не претендира да е уникален, но екстериора и пластмасите като изработка, ще задоволят и по-придирчивите сред нас. Може да се каже, че е изчистен, стилен и няма излишни подробности. В това число се откроява липсата на каквито и да е потребителски бутони върху предния панел, което може да е минус за някой потребители и означава че използването на клавиатура е абсолютно задължително. Тази подробност присъства в по-новия модел Bosto Kingtee 22HDX.

Таблетът е изненадващо лек за големината си и позволява значително повече мобилност в сравнение с професионалния си конкурент Wacom Cintiq. Теглото му позволява комфортно транспортиране и дори използването на таблета поставен върху скута ви.

Писалката на таблета е много удобна за работа и с правилния размер и тежест. Тя използва технология без батерия, което автоматично премахва нуждата от досадно презареждане. Единствено липсата на поставка за писалка е пропуск, който може да ви разочарова, но пък може да е причина да се възползвате от бързо навлизащото и поевтиняващо 3д принтиране и да си изработите една и то с дизайн по поръчка 😉

Стойката за бюро е универсална и пасва на всички модели на Bosto. Позволява таблетът да бъде наклонен под-ъгъл от 10 до 65 градуса спрямо плота на бюрото. Таблетът не може да бъде изправен вертикално подобно на монитор, но едва ли ще имате нужда от такава позиция.

Изводи, кабели и инсталиране

Първата стъпка е да монтирате стойката посредством 4-ри винта и да поставите таблета стабилен, преди да свържете таблета към компютъра и електрическата мрежа. Съветваме ви да използвате HDMI-HDMI кабела, за да свържете дисплея към видеокартата на вашето PC, но ако не разполагате с hdmi изход, може да използвате адаптера включен в комплекта на таблета или да закупите чисто нов DVI-DVI кабел. Последното може да ви се наложи така или иначе, ако за свързване с компютъра имате нужда от дълги кабели. Всички кабели от комплекта на таблета както и захранващия кабел са стандартни по 1,5м, което в повечето случаи е крайно недостатъчно.

Отчитаме го като минус, тъй като се наложи да преместим компютъра, за да успеем да включим таблета и да се откажем от удобството на подвижното stand-up бюро върху, което „кордисахме“ таблета.

За включването в електрическата мрежа има захранващ кабел и преходник от американски към европейски стандарт. Тук ще отбележим, че както щепсела на захранващия кабел така и самия преходник изглеждат със съмнително качество и не са на нужното ниво. Препоръчваме закупуването и замяната им с по-качествени.

След като всички кабели са си по-местата, на дисплея се появява съобщението „No Signal“, с което ни подсеща, че следва да инсталираме драйверите на това устройство. В комплекта е включен диск с инсталационен софтуер, който НЕ тръгва, а бива разпознат като празен rewritable диск. Добрата новина е, че драйверите се намират лесно в интернет на сайта на производителя и се инсталират без проблем на Windows7.

След бърз преглед на възможните настройки, които предлагат драйверите, установихме че опциите за мапинг (важни при използване на мулти-мониторна конфигурация) се настройват лесно. Това, обаче не може да се каже за фината калибрация на таблета. Голяма част от опциите останаха неразбрани и объркващи, а калибрацията за чувствителността на натиск и кривата на натиск си останаха мистерия за нас. За теста с графични софтуери нататък в ревюто, решихме да използваме фабричните настройки.

Дисплей

Повърхността на дисплея е лъскава и отразява силните източници на светлина. С таблета се работи най-удобно, когато е наклонен, но тогава няма как да избягате от отраженията на осветлението в стаята. На приглушена светлина се работи значително по-приятно.

Резолюцията е full hd 1920x1080px, a матрицата на пръв поглед е от среден клас, макар и производителят да твърди, че е H-IPS LED. Хубавата новина е, че подсветката е поносимо добра, ъгълът на видимост е широк и дисплеят има добър контраст. Същото не може да се каже за цветовете и със сигурност ще имате нужда от калибратор за по-професионална работа.

Това, което наистина ни озадачи, е че текста в Windows shell (интерфейса на Windows) не се изобразява достатъчно ясно и остро. Това прави четенето на текст натоварващо за очите. Важното е ,че текста, дори най-ситният шрифт в интерфейса на всички графични програми, с които тествахме таблета, се чете без никакъв проблем, което ни успокои.

Тест с Photoshop

Краткият тест във PS, проведен от Мирослав Петров и Сергей Пунчев, (хванати в крачка точно преди края на работния ден) ни показа силните и слабите страни на Bosto в тази графична програма. Първото важно нещо при дисплей-таблетите е свикването с паралакс ефекта, който се получава от дебелината на стъклото над дисплея, което създава илюзията, че върхът на писалката не съответства на курсора. Определено има такова усещане, но много бързо ще свикнете с него (или в краен случай ще калибрирате лекичко таблета, за да пасне на вашите предпочитания). Натиска е чудесен! По нищо не се различава от cintiq таблетите, по наше мнение. За хубави прецизни линии, препоръчваме използването на качествен usb кабел, тъй като ще осигури стабилен трансфер на данни, без смущения. Особено в случай че получавате безпричинно прескачане от много тънка линия до много дебела, нека първата ви стъпка в разрешаването на този проблем бъде смяната на usb порта, който използвате или замяната на usb кабела с по качествен.

Следващата важна характеристика е присъствието на лаг или още казано забавяне между движението на ръката ви и това, което се изобразява на екрана. Лаг почти няма, крайно минимален е и в никакъв случай не е проблем, дори се съмнавяме, че ще го забележите.

До тук всичко е позитивно и страхотно, за това нека ви представим минусите. Това, което липсва е чувствителност за наклон на писалката и ако сте художник, който е свикнал да варира наклона на линиите си, може да се почувствате ощетен. Ако дори не знаете, че можете да контролирате наклона на четките във Photoshop или изобщо не използвате тази опция, то тогава изобщо няма да е проблем за вас. Другият проблем е прекалено твърдият бутон на писалката, с който най-често ще извиквате селектора на четки. Предполагаме, че с малко повече работа, бутонът ще се разработи и ще е по-приятен за натиск.

Като цяло колегите одобриха таблета и харесаха чувствителността, липсата на лаг и дори не обърнаха внимание на лекия паралакс. Всъщност най-големият проблем за тях бе лъскавият дисплей, заради отражателните му характеристики. Може би закупуването на матиращо фолио е решение на този проблем?

Тест със Zbrush

Сблъсъкът на Bosto със Zbrush бе мое задължение и ще избързам да обобщя впечатлението, с което останах – таблетът е повече от идеален за работа със Zbrush!

По принцип разичтам на intuos, когато работя, затова имаше известен период на адаптация към дисплей-таблета, но веднъж след като набрах инерция, усещането и използването на този уред бе страхотно. Чувствителността на натиск е перфектна, което може би е единственият фактор, който има значение в Zbrush (така или иначе програмата не разпознава наклон/tilt).

Бързо се вглъбих и дори работата с таблета бе релаксираща, което показва, че няма недостатъци, които да ме разсейват или пречат да работя.

Ако трябва да изразя моето лично мнение дали бих направил тази покупка, отговора ще е категоричен – ДА! Това, в което ще ми помогне този инструмент са предимно бързото скициране, рисуването с линия и по-експресивните задачки. Но за следващите етапи в едно произведение, разработването и полирането бих преминал на добрия стар intuos, за да завърша творбата по-бързо.

Заключение

Ако работата ви включва много рисуване с линия, определено ще имате полза от закупуването на дисплей-таблет.

Ако сте традиционен художник, който иска да направи прехода от платното към компютъра и за първи път ще използвате какъвто и да е таблет – то определено ще привикнете към дисплей таблета много по-бързо от колкото, ако стартирате с intuos.

От друга страна, ако не работите предимно с линия и вече сте свикнали/сраснали с таблет от типа на intuos, то едва ли ще извлечете много полза от дисплей-таблет, независимо каква марка е той. Дори работата с такъв таблет може да ви се стори далеч по-бавна и лимитираща в сравнение с intuos таблета.

Ако се двоумите между старото поколение cintiq и bosto, по-добре закупете bosto таблета. Получавате едва ли не същото качество на много по-ниска цена. Ако все пак сте потребител на Wacom cintiq от дълго време –вероятно вече сте се разглезили достатъчно и ще ви е трудно, а може би невъзможно да свикнете с недостатъците – на първо място липсата на tilt и лъскавия дисплей. Но ако за пръв път се докосвате до дисплей-таблет, независимо дали сте професионалист или начинаещ, сме убедени че ще харесата продукта на Bosto.

Финални произволни бележки:
– Bosto предлагат безплатна доставка до цял свят!
– Bosto 22HD цена: 800 $, Cintiq 22HD цена: 2000 $
– 1 година гаранция за Bosto, докато Cintiq има 2 години.
– Бих го закупил заедно с една добра стойка с гъвкави рамене от този тип – линк. Ще го използвам за скициране и рисуване с линия, а в останалото време ще бъде втори монитор.

Задай ни въпрос: info@cgzen.com или пиши във Facebook

Още публикации

12 коментара

 • Henley
  4 години ago

  Здравейте, искам да попитам попадали ли сте на ето този таблет – https://www.xp-pen.com/product/479.html (XP Pen Artist 12 Pro )? Можете ли да дадете някакво мнение за него?

  • 4 години ago

   Здравейте! Не съм имал опит с посочения таблет, но в последните години продуктите от серията XP Pen получават добри отзиви. Моето мнение е, че ако човек не се е разглезил с дисплей таблетите на Wacom, то ще остане доволен от алтернативите от Bosto и XP Pen.
   Единствената въпросителна е дали 12 инчов дисплей ще ви бъде достатъчен. Ако не държите непременно да сте мобилен, то бих препоръчал минимум 16 инча, за предпочитане 22 инча за работа с десктоп.

 • PIke'
  10 години ago

  Благодаря за ревюто, полезно. 🙂

 • Velislav Ivanov
  10 години ago

  Малко със закъснение, но ревюто беше много приятно. С нетърпение чакам следващи статии!

 • 10 години ago

  Здравей и благодаря за положителната оценка, радвам се, че ревюто ти е допаднало! Dual Stacking е когато двата монитора са един върху/до друг, нали? Сериозно обмислям варианта да закупя един ерготрон!

 • Zdravko Pavlov
  10 години ago

  А стойката която предлагате на края на ревюто, аз я ползвам във вариант dual stacking и мога да гарантирам, че е стабилна и ще свърши работа. Чудесно ревю.

 • Borislav Mitkov
  10 години ago

  Страхотно ревю, Марто!

 • Ralev Brand Design
  10 години ago

  Много готино ревю.
  You must translate it also in English!

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.