06.10.2020

Наръчник на младия дизайнер на играчки

06.10.2020

Наръчник на младия дизайнер на играчки

Създаването на своя играчка е вълнуващо и със сигурност много от вас нямат търпение да държат проекта си в ръце. Но дизайнът на играчки е свързан с много ограничения -от нуждите на аудиторията до производствения процес в малък или голям тираж. В тази статия ще поговорим за ограниченията като приятели на дизайнера и как можем да се възползваме от тях, за да създадем по-добър продукт. Ще ви покажем как те повлияват на процеса по разработване на авторска играчка от скицата до завършения дизайн. В края на статията ще разгледаме пример за дизайнерска играчка.

Ограниченията като условия за добър дизайн

На пръв поглед изглежда, че последното нещо, от което имаме нужда за един креативен проект, са ограничения. Някои дизайнери ги възприемат като затвор, който пречи на творческата им свобода. Но на тях не бива да се гледа по този начин. Лимитациите в дизайна са може би най-добрия инструмент за креативност. Те ни дават отправна точка и посока, в която да се насочим, предизвикват ни да експериментираме и да откриваме решения на проблеми, с които иначе не бихме се сблъскали. Или, с думите на режисьора Орсън Уелс, “Врагът на изкуството е липсата на ограничения”.

Белият лист

Нищо друго не може да парализира ръката на твореца, както липсата на ограничения. Когато пред себе си имаме безкрайно поле от възможности, се оказва трудно да вземаме решения. Да застанеш пред белия лист може да е ужасяващо в този случай. Ето тук лимитациите се превръщат в наши най-добри приятели.
Когато започнем проект със серия от правила и насоки, си помагаме да взимаме решения по-бързо. Те ни предоставят начин да започнем по-лесно, тъй като първите дизайн решения са взети и елиминират първоначалната парализа, която понякога се появява пред белия лист в началото за проект. А идеите ни започват да текат, чак когато си поставим рамка.

Хубавият бриф и ясните цели ще ни помогнат да не правим празни “изстрели”. Това ще рече дизайни, които по никакъв начин не отговарят на заданието. Тясната рамка и ограничения помагат да насочим креативната си енергия право в целта.


Проучвания показват, че когато възможностите им са ограничени, хората генерират повече и по-добри творчески решения. Тъй като ограниченията драстично намаляват броя на възможните варианти, можем да се фокусираме само върху една конкретна част от задачата и да генерираме много повече идеи, вместо да се лутаме от една концепция в друга в неограничените възможности.

Пирамидата на ограниченията

Дизайнът на един продукт започва винаги от неговите условия. Това са изискванията на клиента, нуждите на целевата аудитория, методът на масово производство и т.н. За да се съобразим с тях и да оформим нашата концепция по конкретно, ще разгледаме пирамидата на ограничения.

В нейната основа е целевата публика. Ще трябва да си отговорим на въпроси от типа “За каква аудитория е предназначен продуктът?”, “Какво би се харесало на публиката и какво би направило играчката по-интересна за нея?”. Трябва да опознаем добре потребителите, за да можем да съобразим естетиката на продукта с техните предпочитания.

На второ място в пирамидата са целите на бизнеса. Трябва да знаем за какво ще се използва продукта. В случай, че това е задание от клиент, той ще има своите условия и предпочитания, с които ще трябва да се съобразим. Важно е да положим усилие продуктът да се вписва във вече оформения фирмен бранд, да се съобразим с това как ще бъде използван и т.н.

На последно място трябва да познаваме медията на изработка. Необходимо е да сме наясно с производствения процес, за да можем да се съобразим с неговите особености. Нужно е да познаваме материалите, които ще бъде използвани при производство, за да можем да съобразим нивото на детайл, дебелина на участъците, за да бъде дизайна функционален и издръжлив.

Всички тези условия представляват ограничения, които обаче ни помагат да се ориентираме в морето от възможности и да вземем бързи и ефективни дизайн решения.

Създаване на дизайнерска играчка

За демонстрация ще използваме един проект, който даваме за пример в нашият курс по Дизайн на персонажи. Заданието е да се създаде играчка, която може да послужи за маскот на голям фитнес или спортен бранд, например Nike, Crossfit или друг.

Сглобяема играчка

Едно от първите условия, което си поставих, беше играчката да представлява модулна система. Тя трябва да бъде сглобяема и да може да се върти по ставите на отделните части.

Трябва да могат да се сменят обувките, ръцете и лицата. Така ще може да бъде разнообразявана с различен дизайн обувки и аксесоари. По този начин се отключва възможността да се създаде цяла линия играчки с различни характеристики, но с една основа.

Силно опростено лице

За да има играчката още повече приложения, взех решение лицето да бъде максимално опростено, така че да могат да бъдат рисувани различни емоции върху него. Така играчката ще може лесно да бъде преобразувана в различни типажи и характери, и да изразява различни емоции.

Мултиетническа играчка

Като още едно условие, играчката трябва да има и възможност за различни варианти на цветови схеми, които да представляват различни раси, националности, спортове. Например футболист от Бразилия, шведски играч на флорбол и други.

За да отговаря на всички тези условия, играчката трябва да бъде максимално генерализирана, за да е подходяща за представяне на максимален брой варианти.

Всички допълнителни изисквания към дизайна, макар и на пръв поглед ограничаващи, я направиха по-практична за бранда и по-интересна за потребителя.

Заключение

Както видяхте чрез този пример, ограниченията не означават ограничаване на креативността. Независимо от това колко тясно ограничени ни се струва че сме, светът е пълен със страхотни дизайни, създадени с лимитирани ресурси и елементи, които могат да ни вдъхновят. Поставените рамки на един проект се оказват просто неговите нужди, за да може да бъде той полезен и функционален. Ако погледнем на тях от този ъгъл, те се превръщат в инструменти за напредък, а когато приемем тяхното предизвикателство, ще излизаме от всеки следващ проект по-добри дизайнери.

Ако прочетеното до тук ви е било интересно, можете да разгледате нашето 10 седмично обучение по Дизайн на персонажи за продукция, в което се занимаваме много по-подробно с тези и други полезни стъпки от създаването на герои за компютърни игри, 3D принт за играчки или анимация.

Екипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия.

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.