07.01.2020

PolyGroupIt – Съвети за Zbrush

07.01.2020

PolyGroupIt – Съвети за Zbrush

В този урок, ще ви запознаем с плъгина PolyGroupIt, който улеснява работата в Zbrush. Надяваме се да ви хареса и да успеете да използвате наученото в работния си процес!

Практика с PolyGroupIt

Полигрупи и техните ползи

За много от вас, които работят със Zbrush не е тайна защо е нужно да владеете генерирането на полигрупи. За всички останали, които не сте вкарали употребата им в работния си процес, ще ви дадем няколко причини, заради които да поправите това.

Независимо дали говорим за твърди повърхности или органични модели, полигрупите играят съществена част в работата с по-сложните функции и са ключ към професионалното използване на Zbrush.

Можем да изолираме бързо и лесно части от модела!

Ръчното селектиране и изолиране на части от обект е доста времеотнемащо. Докато при наличието на полигрупа това става само с един клик! Това ни позволява да съсредоточим вниманието си върху конкретна част, без да се тревожим, че неволно ще развалим други, особено ако са близкостоящи!

Създаване на обекти с дебелина

Друг чудесен аспект на полигрупите е възможността да създаваме геометрия от тях. Елементи, които са прилепнали по персонажа ни (броня, детайли и т.н.), могат да бъдат генерирани директно от неговата повърхност, вместо да бъдат създадени от нулата.

Добрата новина, е че благодарение на плъгина PolyGroupIt вече има доста лесен и бърз начин да генерираме полигрупи.

Polygroupit: какво прави и как се използва?

С този плъгин можем да създаваме интерактивно полигрупи на база формата и извивките на обекта.

На примера по-долу в ляво виждаме финалния вариант на бронята на персонажа, съставена от различни панели и парчета. В дясно е основата, от която е започната, разграфена на части чрез четката Chisel.
Нека превърнем всяка разграфена зона в отделна полигрупа. За подробна демонстрация гледайте видеото в началото на статията.

Веднъж след като сме скицирали различните повърхности натискаме бутона Polygroupit от меню ZPlugins. Отваря се нов прозорец с обекта ни, навигацията в него е същата като на Zbrush, a бутона „F” ни позволява да центрираме обекта.

Принципът на работа е следният: с клик върху повърхноста на модел слагаме точка (seed), а с помощта на слайдера посочваме диапазона, в който да се разпростира селекцията. Селекцията се ръководи полуавтоматично на база на извивките на формата и нормалите на полигоните.

С всяка поставена точка слагаме нова група, която е изобразена с различен цвят.

  • Чрез бутоните Grow и Shrink можем да разширим или свием полигрупа с определена стъпка.
  • Бутона Clear изчиства всички полигрупи, ако искаме да започнем наново.
  • Delete дава възможност да премахнем конкретна точка (seed).Друг начин да трием е като кликнем върху дадена точка, държейки бутона Alt.
  • Бутона Extend пък ще продължи групите докато се срещнат една с друга.

В случай, че модела е симетричен, можете да се възползвате от поставяне на seed-ве в симетрия. Zа целта включete отметката за дадената ос – x, y или z.

Веднъж след като сме доволни от резултата, натискаме ОК, за да се върнем обратно в Zbrush. Моделът ни вече има полигрупи!
Използваме Zremesh, за да опростим топологията, а след това Pannel Loops, за да ги превърнем в геометрия с дебелина и да стигнем до резултата от първата картинка.

Използване на цвят(polypaint) за генериране на полигрупи

Друг начин да използваме плъгина е да управляваме резултата с помощта на полипейнт.
С черен цвят можем да очертаем зоните, които искаме да бъдат различни полигрупи, след което натискаме Polygroupit from Paint. Резултата е модел разделен на различни полигрупи в оградените зони. Къде свършва всяка група се определя от дебелината на черните линии – границите на полигрупите ще се срещнат по-средата на нарисуваните черни контури.

Последната опция, която ще разгледаме е Border.

Отново използва polypaint, за да създаде полигрупа, но за разлика от предната опция, тук и самата черна линия бива превърната в отделна полигрупа.
Чудесен начин да създадем орнаменти или сложни детайли по повърхността на модели на бижута например. Ако се интересувате как от полигрупа да създадете нов обект с дебелина, гледайте видео урока в началото на статията.

Ще се радваме да научим дали статията ви е била полезна. Ако имате въпроси свързани с урока, може да ги зададете в полето за коментари на тази страница или във фейсбук групата на нашето сплотено общество Cgzen Creatives.

Ако темата ви е била интересна, разгледайте четири седмичното методично обучение по дигитална скулптура в Zbrush.

Eкипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия.

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.