04.01.2018

Често срещани проблеми в Zbrush

04.01.2018

Често срещани проблеми в Zbrush

cgzen-frequent-problems-in-zbrush

Zbrush e eдин изключително полезен и интуитивен софтуер, от който всеки 3D артист може да се възползва и научи нещо.

Силните му страни са в това, че позволява високо полигонално моделиране, без да се притесняваме за разпределянето на полигони, като в софтуери, като 3dsmax и Maya. Това го прави перфектен за работа с много полигони, доближавайки ни все повече до традиционната скулптура.

Както при всички графични софтуери, тук също има често срещани проблеми, с които се сблъскват начинаещите, които тепърва опознават програмата. Проблеми, които много лесно могат да се избегнат или оправят, като в повечето случаи това става с кликането на един бутон или активирането на важна функция.

Аз се казвам Любомир Дойчинов и в тази статия ще разгледаме четири от тези често срещани проблеми в Zbrush.

1.Защо Dynamesh не се включва?

Dynamesh e eдна от основните операции в Zbrush и не дълго след като стартирате, това е ще е една от първите функции, на които ще се натъкнете и ще е нужно да научите как се използва.

След като бутона Dynamesh бъде включен за определена част от модела, можем да актуализираме топологията на модела чрез бърз клавиш. Клавишната комбинация на тази операция е Ctrl+Click+Drag извън модела. Така Dynamesh, ще облече модела в нова мрежа от полигони в зависимост от резолюцията, която сте посочили.

Понякога обаче, Dynamesh няма да се активира при използване на тази комбинация и две от причините това да се случи, са:

  • Dynamesh не може да бъде включен, ако върху модела има маска. Маската трябва да бъде премахната чрез Ctrl + Click + Drag на празно място от работното пространство, след което да се включи Dynamesh отново чрез абсолютно същата комбинация.
  • Може да се случи да вдигнете резолюцията на Dynamesh, но след Ctrl + Click + Drag да не се промени нищо (не се генерира нова обвивка от полигони). Причината за това е, че не сте направили никаква промяна по модела след предишното преизчисляване на мрежата. За да се актуализира мрежата е нужно да има поне един преместен вертекс в пространството, за да може Zbrush да го отчете като промяна. С други думи -> когато този проблем се случи, просто мръднете съвсем лекичко няколко вертекса от модела с Move четката или друга четка и тогава преизчислете мрежата чрез гореспоменатата клавишна комбинация.

Съвет:

В горния ляв ъгъл на програмата, точно под главните менюта, програмата често изписва статус съобщения, които да ни подсетят, ако не правим нещо, както трябва.

Dynamesh-mask-clear

2. Каква резолюция да използвам?

Един от най-често срещаните проблеми при стартиране на проект в Zbrush е определянето на резолюцията. Кога да намалявате и кога да я увеличавате.

Правилото е следното: работете с минимален брой полигони и постепенно ги увеличавайте, когато ви потрябва повече детайл. Не бързайте да качвате излишно резолюцията.

Размера на обектите има значение за броя на полигоните (гъстотата на мрежата).
Това означава, че ако използвате една и съща резолюция на Dynamesh върху обекти с различни размери, няма да получите една и съща решетка от полигони.

В долния пример, имаме две различни по размер сфери, но с една и съща резолюция на Dynamesh. Виждате сами колко драстична е разликата в броя на полигоните!

EZC_Images_trello_cards_01.jpg

Това означава, че трябва да тествате и да видите какво работи в конкретния случай, защото стойността на параметъра за резолюция не е добър ориентир. За някой модели ще ви свърши работа по-ниска резолюция на Dynamesh, в други ще ви се наложи да използвате по-висока, за да имате подходяща решетка от полигони. Ще трябва да се научите да разчитате на окото си и след известна практика, ще добиете представа, в които случаи, колко гъста мрежа от полигони ще ви върши работа, но важното е винаги да стартирате с по-нисък брой в началото.

3. Защо се получават дупки при използване на Dynamesh?

Залагам, че поне веднъж, когато сте се опитали да активирате Dynamesh, са ви се появили дупки върху модела, както в картинката долу.

Dynamesh_Soft_objects

Тези дупки са изключително неприятни и може да ви отнеме много време да ги запълните използвайки само стандартните четки. Те се получават при липса на дебелина.

Тоест, когато повърхността ни е съставена от едностранни полигони, без наличието на дебелина и активираме Dynamesh, операцията няма как да облече нещо което почти не съществува. Ако обърнете плоскостта показана в примера, от задната страна ще е празно пространство. Затова, там където Dynamesh не може да “облече” обекта в нова мрежа, създава дупки.

За да оправите тези дупки може да пробвате следния метод: Първо задайте дебелина на модела чрез операцията PanelLoops, която се намира в меню Tool> под-меню Geometry> групата EdgeLoop> Бутона Panel Loops. След това ползвайки четката Inflate, започнете да раздувате формата, докато дупките се съберат. След това използвайки Dynamesh отново, ще можете да облечете формата с нова мрежа от полигони, която като изгладите със Smooth четката, ще видите, че не е оставила дори и следа от проблема, както може да видите в примера по-долу.

Dynamesh_Soft_objects2

Разбира се, след това ще трябва да се скултира повърхността, за да се оправи.

Но това не е най-ефективния начин за справяне с този проблем. Можете и да предотвратите тази ситуация още преди да се е случила, като използвате функцията, която ще ви покажем в четвъртия съвет.

4.Какво е Backface Mask?

Работата с тънки повърхности може да е много пипкава, като само едно грешно движение е нужно, за да трябва после да си играете 1 час при оправяне на тази грешка.

Използвайки функцията Backface Mask, вие елиминирате този проблем и ще може спокойно да работите, без да се притеснявате за дебелината на вашата повърхност.

Какво прави Backface Mask? Ще забележите, че полигоните от обратната страна на обекта ще се повлияят от четката ви, когато повърхността ви е твърде тънка.

EZB_Backface_Masking_Exple_01

Backface маската ще защити полигоните от обратната страна на модела, така че четките няма да имат влияние върху полигоните, които не се виждат в дадения момент. Така ще можете да работите без да се притеснявате, че ще разрушите модела без да искате.

EZB_Backface_Masking_Exple_02

За да намерите тази функция, може да се насочите към меню Brush -> под-меню Auto Masking -> бутона Backface masking.

Хубaво е да имате предвид, че това допълнение трябва да се включва и изключва индивидуално за всяка четка.

Съветваме да извадите бутона отпред на удобно място от интерфейса или направо да сложите бърз клавиш, защото ще използвате Backface masking много често!

Тук разгледахме четири много често срещани проблеми, с които начинаещите редовно се сблъскват при опознаване на софтуера.

Разбира се, това не са единствените проблеми и въпроси, с които ще се сблъскате, но както ви показахме, в повечето ситуации проблемите в Zbrush се разрешават лесно.

essential-zbrush-david-mini-banner-m

Ако имате интерес към този софтуер и изучаването на дигитална скулптура, ви молим да разгледате нашето обучение “Есенцията на Zbrush”. Курсът е насочен към начинаещи или средно-напреднали 3D артисти и в него разглеждаме процеса на създаване на скулптури от основа, до детайлен модел.

Ако имате въпроси, можете да се обърнете към нас на този е-мейл -> info@cgzen.com

Eкипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия.
Моля, споделете я с бутоните по-долу, ако ви е харесала!

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.