11.06.2015

Ревю на Cintiq Companion 2

11.06.2015

Ревю на Cintiq Companion 2

Става ли дума за дигитално рисуване и скулптура, всеки художник се нуждае от таблет(или още „дигитайзер“ както ги наричат от старата школа), а в професионалния клас има само една марка и това са Wacom. Дълги години мечтата на всеки дигитален художник бе да притежава свобода и мобилност с магическо устройство, което да му служи навсякъде – арт спътник, който да е надежден за всяка ситуация. Тази мечта е реалност от доста време с продуктите на wacom, а тяхната интерпретация на този “спътник“ е повече от шедьовър. В това ревю, ще разгледаме cintiq companion 2, втората подобрена версия на мобилния компютър и дисплей-таблет.

Продуктите на wacom винаги имат представителен вид и ниво на завършеност, присъщо на високия клас продукти. Това впечатление започва още от кашона и опаковането и се затвърждава още повече, след като премахнете и последните тънки опаковачни найлони и хванете устройството в ръце.

Комплектът съдържа дисплей таблет-компютър, удобен за работа с или без стойка; стилна кутийка за писалката; про писалка, без батерия и нужда от зареждане; пластмасова лека стойка за таблета, която позволява три нива на наклон и е лесно преносима; чанта за съхранение и пренасяне на таблета с джобчета за клавиатура (аксесоар, който се закупува отделно) и писалка; адаптер и захранващ кабел (всъщност кабелите са 3 за най-разпространените стандарти, което ви спестява нуждата от преходник); кабел „2 в 1“ за връзка с компютър, който позволява да се възползвате от мощта на десктоп машина и да използвате companion, само като дисплей таблет (едно от страхотните нововъдения във втората версия на продукта); и още куп аксесоарчета като кърпичка, цветни пръстенчета за писалката, резервни писци и щипка за лесно изваждане на писеца от писалката. И накрая, разбира се, книжки с опътвания.

Дизайн и конструкция

Корпус и ергономия на таблета. Тялото е от качествена пластмаса с алуминиев гръб и цялосното усещане е за продукт, който заслужава парите си. Удобен е за пренасяне, за работа без стойка като може да завъртите и работите както в хоризонтално положение, така и във вертикално(има бутонче от едната страна на таблета, което позволява да заключите автоматичната ротация на екрана). Устройството тежи около 1.7кг, което го прави удобно за пренасяне и за дамите.

Дизайнът на предния панел позволява комфорт на работа, както за хора с дясна доминираща ръка, така и за тези , които работят с лява ръка. Едно от малките положителни промени в дизайна спрямо първата версия е копчето за включване/изключване и standby на устройството – вече не можете толкова лесно да го натиснете по случайност, което беше проблем на първия cintiq companion.

Дизайн на стойката. Стойката е единствения аксесоар, който има по-евтино излъчване и за който можем да кажем, че wacom са поспестили усилия. Въпреки че на пръв поглед не е кой знае какво, все пак трябва да им признаем, че осъществява добре целта си – супер лека за лесно пренасяне и позволява да поставите таблета под три различни наклона.

За съжаление, стойката позволява единствено хоризонтална (landscape) ориентация на таблета и няма как да я използвате ако искате да работите с вертикално ориентиран таблет. Добрата новина е че съществува подобрена стойка, която позволява това и е далеч по-ергономична, но по наша преценка е скъп аксесоар, тъй като е разработка на независим продуктов дизайнер – flipstand.

Можете да работите и без да използвате стойка, но в случаите, когато използвате и допълнителна клавиатура, стойката ще освободи едната ви ръка за комфортна работа. Друго предимство на стойката е, че таблетът се охлажда малко по-добре, тъй като нищо не препречва пътя на топлия въздух, който излиза от отворите на задния панел.

Дизайн на кутийката и писалката. Дизайнът на кутийката е страхотен (като калъфче на скъпоструващи маркови очила). Компактна е, а тежеста й ни двъхва доверие, че е издръжлива. Вътре са поместени всичките резервни писци, общо 9 на брой, всеки в индивидуален слот. Няколко цветни пръстенчета, в случай че сте от хората, които изразяват себе си и чрез най-малките детайли. Металният пръстен служи като щипка, с която лесно да премахвате износените писци – просто дръпнете писеца и поставете нов! Самата писалка също изглежда страхотно и е много удобна в ръката.

Аксесоари

Чанта за пренасяне. Чантата е със семпъл дизайн, но удобна за използване. Мека е от дебел плат с по-нежна и гладка вътрешност. Няма презрамка, за да я носите на рамо. Достатъчно голяма е да побере както таблета, така и стойката. Има джобчета за… Единствено трябва да се внимана с ципа за затваряне, тъй като може да одраскате таблета докато го поставяте в чантата.

Клавиатура. Таблетът сам по-себе си е страхотен за скициране и нахвърляне на идеи или пък работа в движение и извън работното място, но за по-сериозна работа, вероятно ще се нуждаете от допълнителен аксесоар като клавиатура. Шорткътите са неизменна част от работния процес и ако сте пристрастени към такъв начин на работа, първоначално е доста трудно да боравите с устройството само с помощта на писалка, копчетата Express Kеys на предния панел или софтуерната клавиатура на windows. За съжаление клавиатура не е включена в пакета, но можете да закупите такава от wacom като допълнителен аксесоар или пък да използвате друга марка. Очаквайте ъпдейт на статията, в който ще изразим впечетленията си от клавиатурата на wacom.

Изводи/кабели и инсталиране

Като всяко мобилно устройство, продуктът разполага с батерия и има определено време живот, през което можете да се радвате на свободата и липсата на кабели.

За включването в електрическата мрежа има адаптер и три вида захранващ кабел в зависимост от това кой стандарт използвате. Ставайки дума за адаптера, върху него ще намерите серийния номер за активация на Windows 8. Когато настройвате устройството за първи път и windows ви поиска продуктов номер, просто погледнете адаптера. (Този съвет щеше да ни спести 15 минути ровене из кутията и книжките :D)

Всички хардуерни драйвери са преинсталирани, но ви съветваме да следите за ъпдейти и да обновите драйверите на таблета с последните налични от сайта на wacom – линк.

След това остава просто да вземете писалката и да започнете да използвате своя нов спътник в дигиталното рисуване. Разбира се, има препоръчителни настройки на windows и драйверите на таблета, за по-добра работа, но ще оставим това за следващата част на ревюто.

Едно от най-вълнуващите и полезни нововъведения спрямо предишната версия на продукта е наличието на специален “2 в 1” кабел, който ще ви позволи да вържете cintiq-а към мощната си десктоп машина, ако се нуждаете от още повече изчислителна мощ. В този случай устройството се превръща в дисплей-таблет, досущ като wacom cintiq 13 hd. Това според нас е най-големият плюс на 2рата версия, защото позволява да започнете работа навън, нахвърляйки скици и бързи идеи, след което да се приберете в офиса – връзвате таблета към компютъра ви и продължавате директно работа, без притеснения от лаг или нещо подобно. Връзката към компютър с този кабел става посредством usb и hdmi, а в този десктоп режим, companion става като втори дисплей с 2.5K (2560 x 1440) QHD резолюция!

Смятаме че е нужно да посочим още един важен плюс на връзката с десктоп от гледна точка на инвестицията в дългосрочен план – можете да изпозвате продукта като мобилна станция за рисуване дълги години, но дори след време, когато конфигурацията остарее и не е достатъчна за тежките програми – можете да пенсионирате устройството върху бюрото си и то ще продължи да ви служи като супер качествен таблет за рисуване.

Дисплей

Дисплеят е с матов финиш и достатъчно ярък, за да работите дори и навън в открито пространство.
Размер от 13.3 inch (33.8 cm) звучи недостатъчно, ако сте свикнали да работите с двумониторна система или 27 и повече инчови монитори , но това изобщо не е така, веднъж след като поработите с продукта. Резолюцията е QHD (2560 1440), което разширява работното пространство и дори при програмите с претрупан от палети и менюта интерфейс, ще ви остане достатъчно място за работа по „дигиталното платно“.

Използване като преносим компютър

Cintiq companion 2 е windows 8 базиран таблет – компютър (макар че има начин да качите MacOS )и ще замести успешно работния ви лаптоп, без проблем. Работата с графични програми и тестове, ще оставим за следващата част на статията, но по отношение на ежедневно ползване и за лежерни занимания като филми и всякакъв друг вид мултимедия, ще останете очаровани. Дисплея е с IPS матрица с много добър ъгъл на виждане, добър контраст и живи цветове – гледането на филми е удоволствие дори докато заемаме легнало положение.

Единствено колонките не са особено силни, колкото ни се иска да бъдат, но наличието на bluetooth, позволява използването на любимите ни безжични слушалки, когато искаме да се потопим във филма.

В това ревю тестваме версията с 128gb ssd , което е на предела да бъде недостатъчно, за превръщането на таблета едновременно в медиен център и работна станция. Разбира се, можете да включите външен хард диск, което е умно решение в този случай или пък обмислете варианта за закупуване на моделите с по-голям хард диск – 256gb или 512gb.

Устройството е оборудвано с предна и задна камера, което ще направи разговорите по скайп по интересни…или ще позволи на модерния ученик да снима, скицира и води бележки, в класната стая по време на курс по дигитална скулптура например. 🙂

Използване като дисплей-таблет и тестове с програми

В тази статия ви представихме продукта на wacom така както излиза от кутията и като първи впечетления. В следващата част на статията, ще подхванем най-важното – полевите тестове!

Ще разкрием как се справя това страхотно устройство в реални задачи със софтуери като Photoshop и Zbrush и как да оптимизирате неговата производителност. Дали батерията е с достатъчен живот за комфортна работа, ще можем ли да пренесем офиса си в някое приятно кафене или сред природата и дали cintiq companion 2 ще оправдае очакванията ни по отношение на производителност и възможност за професионална работа – ще разберете в предстоящата втора част на статията.

До тогава, очакваме вашите предложения за това какво да тестваме и какво ви интересува за продукта. Оставете ни коментар или използвайте фейсбук страницата ни, за да отправите своя въпрос.

Благодарности на: Екипа на adcom

Задай ни въпрос: info@cgzen.com или пиши във facebook!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.