09.07.2019

Криейтив Старт: Съвети за създаване на неустоимо портфолио

09.07.2019

Криейтив Старт: Съвети за създаване на неустоимо портфолио

Въведение в CREATIVE START

Здравейте и добре дошли за началото на серия статии, които ще се превърнат в малък (но разрастващ се) пътеводител за вашите първи стъпки в криейтив индустрията. В рамките на Пътеводителя ще намерите систематизирана информация и съвети по теми, важни за всеки начинаещ.

Статиите от серията Криейтив Старт ще излизат регулярно като някои от тях са вече избрани като теми, но тъй като целта е да извлечете максимална полза от тях, дискусията е отворена и насочена към вас като читатели.

Пишете ни на мейл info@cgzen.com или на фейсбук страницата на Cgzen с предложения за теми, които ви интересуват и смятате, че ще са ви полезни.

„Покажи ми твоето портфолио.“

Това е изискването, което неминуемо ще ви бъде поставено, ако търсите реализация в креативната индустрия.

Портфолиото – тази внимателно подбрана колекция от проекти ще показва вашите способности, талант, опит и вкус пред бъдещите ви клиенти и работодатели. Чрез него те ще добият представа не само какви са вашите умения, но и на какво ниво са те. Портфолиото ще бъде и вашата арт визитка, представяща кои сте вие самите. В заключение на всичко това…

… добре е да помислите отрано за тази важна стъпка и да започнете да работите върху своето неустоимо портфолио!

Как да започнете, ако сте начинаещи?

Ако все още сте в процес на обучение и нямате много опит и практика, не се притеснявайте, дори най-добрите са започнали оттам. Ще се постараем да ви дадем полезни съвети, с които да внесем яснота и да улесним пътя ви към успеха.

Имайте предвид, че колкото по-рано си поставите за цел да изградите страхотно портфолио, толкова по-добре би било. Още от първия ден на вашето обучение, всичките ви усилия следва да бъдат насочени към постигането на тази цел.

Решихме условно да разделим съветите си в ЧЕТИРИ ЕТАПА, всеки от тях свързан с времеви период, който даваме единствено и само за пример, за тези от вас, които са студенти, предстои им да следват или се обучават с помощта на курсове и свободна информация.

Етап 1:Подготовка и проучване

Какво да предприемете 2 ГОДИНИ преди да кандидатствате за желаната работа?

 • 1.1 Събиране на критика.

  Започнете да показвате ранните си проекти във форуми и страници и да събирате критика, за да можете да надградите уменията си максималко бързо и ефективно.
  Съветваме ви да си поставите за цел на всеки две седмици да имате готов завършен проект, който да публикувате. Ако успеете да поддържате това темпо в продължение на няколко месеца и показвате развитие в уменията си, определено ще привлечете внимание, като същевременно ще създадете качествени проекти, които да сложите в портфолиото си.
  Полезно би било да се включите в професионална група или да станете част от общество – например Wacom BG Club, Българска дизайн група или сплотеното ни общество в CGZEN CREATIVES.

 • 1.2 Опознаване на конкуренцията.

  Запознайте се с работата на вашите конкуренти, за да разберете докъде сте стигнали вие самите в професионалния си път и какво още трябва да развиете в себе си, за да постигнете целите си.
  Съветваме ви регулярно да преглеждате професионални портфолиа, защото по този начин изграждате естетическия си вкус и акумулирате идеи. Освен това, по този начин вие по-лесно ще откриете онова, което ви харесва и е вашето нещо. Докато разглеждате професионални портфолиа, винаги си задавайте въпроси:

  Защо точно това е сложил в портфолиото си?
  Какви умения показва чрез него?
  Какви поуки мога да извлека от работата му?

  Открийте хората, които ви вдъхновяват и не забравяйте, че те също някога са били начинаещи. Нека тяхната работа ви мотивира да положите допълнително усилия, за да ставате все по-добри в уменията си.

 • 1.3 Проучване на работни места.

  Изключително важно е да проверите какви са изискванията и търсените умения за позицията, която бихте искали да заемете в близко бъдеще.

  Разглеждането на обяви за работа не е достатъчно. Нужно е да придобиете добро и интуитивно разбиране за работните стъпки и процеси в професията, към която се стремите.
  Направете списък (а защо не и майнд мап) с всички изискуеми умения. След което отбележете в кои от тях се чувствате уверен, а за останалите помислете и запишете какво е необходимо да направите, за да ги придобиете.
  След това предприемете действия в тази посока.

  Ако смятате да кандидатствате в конкретна компания, задължително разгледайте нейния сайт и проучете какви са нейните продукти, стил и концепция. Още по-полезно би било, ако се запознаете със служители на съответната компания, заемащи подобни длъжности, и поговорите с тях за естеството на работа.

  Всички тези неща ще ви помогнат да си изясните с какви проблеми ще се очаква от вас да се справяте на съответната позиция. Решенията на тези проблеми следва да са надлежно предоставени във вашето портфолио, за да демонстрирате, че имате необходимите умения и сте подготвени за съответната работа и нейните предизвикателства.

 • 1.4 Участие в събития.

  Участвайте в събития, засягащи сферата, в която искате да се развивате. Това могат да бъдат регулярни срещи на различни организации или пък годишни фестивали. Те са прекрасен източник на нови знания, но освен това там ще имате възможност да чуете опитни професионалисти и да се запознаете с готини хора, споделящи вашите интереси.

  Още повече, на много от събитията присъстват Recruiter-и от гейм студията и ще имате възможността да направите личен контакт – нещо, което може да играе важна роля, когато кандидатствате след това за работа в същото студио.

Етап 2:Онлайн присъствие

Около 1 ГОДИНА преди да започнете желаната работа е моментът да започнете работа по портфолиото си. Ето някои важни съвети за това как да го направите успешно:

 • 2.1 Качество пред количество

  Един от въпросите, които вероятно ще си зададете е “Къде да създам портфолиото си?”. На начинаещите препоръчваме да използват за целта Artstation (за гейм арт, концепт арт) или Behance (за лого, бранд, графичен дизайн), а не да се впускат в създаването на собствен сайт.

  Когато правите подбора за портфолиото си, винаги избирайте качество пред количество.

  Целта на портфолиото е да покажете най-доброто, на което сте способни, а не целия ви прогрес до момента. Не забравяйте златното правило, че портфолиото ви е толкова добро, колкото най-слабия ви проект в него. Затова се постарайте да няма голям контраст в качеството между отделните ви проекти, тъй като това ще предизвика съмнения относно уменията ви, а също така ще постави под въпрос вкуса ви.

  Ние препоръчваме да изградите портфолио от минимум 3 до максимум 10 проекта. Нека проектите ви да са първото нещо, което се вижда, а ако има текст към тях, то той следва да е кратък и в стегнат вид.

 • 2.2 Какво е важно за арт директорите?

  Отговорът на този въпрос ще ви помогне да определите какво да включите в портфолиото си. Имайте предвид, че арт директорите търсят конкретни умения и чрез него вие трябва недвусмислено да ги убедите, че ги притежавате и ще се справите с работата.

  Нека вземем за пример, ако кандидатствате за позицията character artist. Част от нещата, които ще търсят във вашето портфолио са:

 • Умение за изграждане на архетипни образи – силният мъж, привлекателната жена, гадното чудовище.
 • Добри познания по анатомия, пропорции и органична структура.
 • Умения за ниско полигонално моделиране (lowpoly) с чиста топология, която позволява правилна деформация при анимиране.
 • Ефикасно създаване на UV разгъвки.
 • Умения за високо полигонално sub-division моделиране, отново с добра топология (добър edge flow).
 • Владеене на високо полигонално скулптиране (Zbrush, Mudbox, 3DCoat).
 • Умения за текстуриране – реалистично/ стилизирано (PBR / Hand Painted).
 • Контролиране и създаване на чисти базови текстури – normal map, displacement, ambient occlusion и т.н.
 • Пресъздаване на убедителна материалност, както скулптурно, така и в текстурите. Метал, Плат, Кожа, износени и разрушени материали.
 • Познания относно цветове, композиция и осветление.

 • 2.3 Опознайте процеса на работа в дълбочина.

  Съзнателно презентирайте чрез портфолиото си търсените умения и не оставяйте пространство за съмнения.

  Тук е мястото да отбележим, че е необходимо да покажете пълния спектър от умения, изискуеми за реализирането на финалния продукт. За арт директорите е важно да знаят, че познавате цялостния процес на работа и сте подготвени за него. Креативната част е половината от работата (и то по-забавната половина), но след нея трябва да се погрижите за техническата реализация на проекта и да умеете да решавате проблемите, свързани с нея.
  Например, ако искате да започнете работа в гейм индустрията, започнете представянето на проекта си с високо полигонален модел, но го завършете със сцена на модела в гейм енджин (Unity, Unreal Engine) или използвайте Real-time shader в главния софтуер, който използвате (3Dsmax, Maya). Ако пък представяте бранд идентичност, покажете в портфолиото си прилагането на графичните елементи върху финални продукти – печатни, уеб, моушън, реклама и други.

  Изключително важно е да познавате цялостния процес на работа и да умеете да презентирате това по адекватен начин в портфолиото си.

 • 2.4 Участвайте в арт конкурси и про боно проекти.

  Може би този съвет ви звучи стряскащо или притеснително, но истината е, че именно
  така най-добре ще се подготвите за първия си студио тест, защото условията ще бъдат доста аналогични. Ще имате конкретно задание и краен срок, и ще се сблъскате с проблеми, чиито решения ще трябва да намерите сами. Подобна задача ще ви предизвика да мобилизирате всичките си знания и умения, и да покажете най-доброто, на което сте способни.

  Независимо дали спечелите или не арт конкурс, вие при всички положения ще сте спечелили повече увереност в себе си и уменията си, както и ценна информация за това какво още имате да учите и на какво трябва да наблегнете.

  Про боно проектите също ще ви дадат горепосочените облаги, но и редица други. На първо място личностното удовлетворение, че помагате на някого за конкретна кауза. Също така изграждате мрежа от контакти, които могат да ви бъдат полезни в бъдеще. Дори е възможно чрез участието ви в про боно проект да си намерите ментор.

Етап 3:Професионално обучение

Какво да направите 6 МЕСЕЦА преди да започнете желаната работа?

 • 3.1 Подобрете конкретно умение.

  Ако се чувствате неуверени в дадена област, която е важна за бъдещия ви работодател, съветваме ви да се запишете на подходящ професионален курс, за да не оставяте важно умение да изостава. Предимството на курса пред самообучението е, че ще ви спести времето на лутане сред многото информация в интернет и ще ви помогне за по-бързото и ефективно усвояване на необходимите знания. Други предимства на курса са, че периодично ще ви се предоставят обратна връзка и насоки, а също така ще можете да задавате конкретни въпроси.

  Препоръчваме обученията от тип менторство, които се провеждат в малки групи. Така ще получите достатъчно персонално внимание и допълнително може да помолите инструктора да ви отдели време за консултация и преглед на портфолиото ви.

  Ако сте достатъчно уверени в знанията си, то се погрижете да имате предимство пред останалите, като усвоите допълнително умение. Това може да наклони везните във ваша полза – особено, ако е свързано с техничната страна на работата.

 • 3.2 Потърсете си ментор

  Ако започнете да работите с човек, който да ви обучава, да ви дава регулярна обратна връзка и да проследява прогреса ви, би било безценно!
  Най-популярният вариант за това е да започнете стаж някъде. Това ще ви даде възможност да научите нови неща, докато работите по реални проекти. Също така можете да помолите за менторство човек, когото сте срещнали на събитие или някой, който ви е впечатлил от професионалните групи, в които участвате.
  Не забравяйте, че съвместната про боно работа също е начин да си намерите ментор и да добиете ценен опит.

  Имайте предвид, обаче, че да убедите някой да ви обучава, никак не е лесно. Добрите професионалисти са доста натоварени, а времето е ограничен ресурс. Затова преценете какво самите вие можете да дадете от себе си срещу менторство. С какво можете да бъдете полезни и в работните ви взаимоотношения да има реципрочност?

  Още през Средновековието чираците на художници са помагали в работата им с толкова много неща – стриването на пигментите, забъркването на боите, рисували са по-маловажните части от композициите, като междувременно са живеели при майсторите и са били на тяхно разположение по всяко време. А чиракуването е било обвързано с договор от 2 до 7 години.
  Сами разбирате, че ако искате да ви научат на занаят, трябва да сте отдадени и самоотвержени и да сте готови да дадете двеста процента от себе си.

Етап 4:Кандидатстване

Какво да направите 3 МЕСЕЦА преди да започнете желаната работа?

Ще забележите, че описанието на този етап е най-кратко. Това е защото всяка стъпка от предходните етапи, ви е подготвяла за тази част и тежката работа вече, би трябвало, да е зад гърба ви с едно малко изключение – арт тестът!

 • 4.1 Подгответе си CV.

 • 4.2 Започнете да кандидатствате за работа в набелязаните от вас компании. Помолете ги да ви върнат обратна връзка в случай, че не сте подходящите кандидати.

 • 4.3 Прегледайте обявите в арт сайтовете и кандидатствайте само по тези, които са релевантни на вас.

 • 4.4 Организирайте процеса си по търсене на работа.
  Записвайте си на кого, кога и какво портфолио сте изпратили. Дори да не сте сред одобрените кандидати, след няколко месеца можете да кандидатствате отново. Разбира се, не със същото портфолио, а след като отделите време да подобрите уменията си съобразно обратната връзка, която сте получили. Обновете портфолиото си с нови по-добри проекти и кандидатствайте отново. По този начин ще демонстрирате желание за развитие, усърдие и израстване.

 • 4.5 Планирайте времето за арт тест.
  Силно вероятно е да преминете през арт тест възложен от студиото, в което кандидатствате. Правилно планирайте времето си, така че да имате достатъчно свободни дни, за да се справите със предизвикателството. В най-добрия случай, за целия срок на теста ще сте напълно свободни (ако трябва вземете отпуска) и цялото ви време ще бъде вложено в него.

 • Ако не успеете от първия път, имайте предвид, че отказите са нещо нормално и очаквано и не бива да ви обезсърчават. Приемете, че отказът днес, не означава отказ завинаги. “Не” означава само “Не сега”.

  Бъдете фокусирани и не забравяйте, че пътят към успеха се състои от практика, практика и пак практика!

  Надяваме се, че тази статия ви е била полезна в първите стъпки по вашия професионален път.

  С търпение и постоянство всичко може да бъде постигнато, така че продължавайте напред, продължавайте да учите и ще се изумите колко далеч можете да стигнете и на какво сте способни!

  Нашия екип (Мартин Пунчев, Петя Иванова и Даниела Славчева) ви пожелава креативен старт!

Още публикации

1 коментар

 • 5 години ago

  Здравейте Марти , Петя и Даниела ! Изкуших се да коментирам тази статия, защото тя наистина би била страшно полезна за тези, които биха се вслушали в съветите дадени в нея. Имам поглед върху тези процеси и ви уверявам, че всичко в статията е актуално не само за БГ компаниите! Само бих допълнил, че ще успеят тези,които приберат “егото” си в джоба поне на първо време…
  Успех на екипа !
  Тихомир Манолов

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.