23.01.2014

Съвети за дизайн на създания – част 1

23.01.2014

Съвети за дизайн на създания – част 1

В тази статия ще разгледаме няколко идеи, които могат да Ви помогнат следващия път, когато се изправите пред задачата да нарисувате дизайн на фантастично създание.

Казвам се Сергей Пунчев и по професия съм “дигитален артист” – това включва в себе си много дисциплини и ми дава свободата да творя и създавам красиви изображения. Една от големите ми страсти е рисуването на фантастични същества, затова реших да споделя с Вас няколко техники, които съм намерил за полезни при създаването им. Надявам се да Ви хареса тази статия и да споделите вашите мнения тук – в CGZEN. 🙂

Създаването на фантастични същества е един от най-интересните аспекти на концептуалния дизайн. Било то в кино индустрията, видео игрите или илюстрации за книги – дизайнът на същества си остава едно от най-популярните форми на концепт арт. Като всяка друга форма на изкуство и тук сме поставени пред трудни решения и проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Най – големият проблем пред начинаещите артисти е откъде да започнем, как да се изправим пред белия лист и да реализираме идеята, която се намира в главата ни.

Преди всичко, повечето художници са единодушни, че трябва да започнем поне с бегла идея. Измислянето на идея, която да стои зад дизайна, е ключова първоначална стъпка. Добре е да имате представа за това какво ще дизайнвате още преди да сте направили първата черта. Понякога идеята идва от други хора, но ако не Ви е предоставен брийфинг, измислете си собствен. Работата е там, че ако дефинирате границите на това какво е допустимо за конкретната задача, ако нахвърляте идеи или пък измислите малки и интересни истории за персонажа или създанието, това ще Ви помогне, да се движите целенасочено напред, и ще премахне възможността да загубите време в неща, които не са свързани по никакъв начин със задачата.

Ако се чудите откъде да започнете, ето за какво да помислите:

Развитие

В по-голямата част от случаите, когато измисляме фантастично същество, е добра идея дизайнът да бъде направляван от предназначението, функцията и мястото на това животно в света. Това ще помогне за измислянето на правдоподобно същество. Това как човекът и съвременната флора и фауна изглеждат днес, се дължи на милиони години еволюция. За да оцелее даден вид е трябвало да развие точно определени умения и да еволюира постепенно. Нека се замислим през какви етапи на еволюция е преминало нашето фантастично същество, с какви проблеми трябва да се справя в света, в който живее, и с какви “инструменти” трябва да го въоръжим, за да оцелява в средата, която го заобикаля.

Всички сме гледали “Джурасик Парк” и сме виждали различни по големина динозаври и най-вече различни като вид, всеки от тях уникален пo форма, пропорции и дизайн. Някои видове са с изключително дълги вратове, за да достигат всяко възможно място и корона на дърво и, да си набавят храна. Други имат широки плочки на гърба, с които да увеличат площта на тялото си, която да бъде изложена на слънчева светлина, така нужна за метаболизма на студенокръвните динозаври.

Еволюцията е тясно свързана със средата, в която се намират съществата – тя определя и тяхната функционалност. Колкото по-добре е измислено едно същество, толкова по-достоверно и реалистично е то за страничния наблюдател, затова нека функцията диктува външния вид на Вашия следващ дизайн.

Всичко до тук е хубаво, но какво да правим, ако все още идеите не са ни връхлетели? Понякога случайността е извор на креативност и може да ни провокира за нещо интересно. Ето една игра, която да помогне:

Генератор на Думи

Ако ви е трудно да започнете с добри идеи можете, да използвате генератор на думи или техниката на миксиране на думи. Принципът се изразява в това да комбинирате идеи, които сами не бихте се сетили да използвате в тандем.

Опитайте това:
* Начертайте по една колона за група от определения. Например: една колона за цвят на съществото, което ще рисувате; една колона за функцията му; една колона за средата, в която то ще се намира и т.н.;
* Изпълнете колоните с всички думи, които се сетите за дадената група, като ги подреждате една под друга;
* След което, на свободен принцип, изберете по една дума от всяка колона и я подредете в описателно изречение. Това, което може да получите, е например:

Месояден, кръвожаден, заек, жълт на зелени петна, с шипове

Това определено ще развинти вашето въображение и ще ви помогне да създадете невиждано досега същество.

Вдъхновение от майката-природа

Ако все още се затруднявате с идея, от която да започнете, помнете, че природата е най-добрият дизайнер. 🙂 При всяка възможност търсете вдъхновение от заобикалящия ни свят. Насекоми, риби и всякакви животни с невероятни форми могат да послужат за добра идея, която да надградите.

Прочетете следващата страница, за да научите още интересни идеи, които да опитате.

Към част 2.

Още публикации

3 коментара

 • Дияна
  4 години ago

  Сергей президент!

 • 10 години ago

  Мерси за уточнението, има резон 🙂 Имай предвид, че все пак това са хипотези и мненията се разделят на няколко лагера – има както привърженици, така и против, пък и двете страни имат много силни аргументи. 🙂

 • Ф.
  10 години ago

  От години се знае със сигурност, че динозаврите са топлокръвни същества. Само за инфо :Р

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.