27.08.2020

Позиране на персонажи за портфолио и презентация

27.08.2020

Позиране на персонажи за портфолио и презентация

Това е една от бонус лекциите в курса Дизайн на персонажи за продукция, която ще ви покаже как да съживите модела си и да направите страхотна презентация за вашето портфолио. Тук ще се запознаем с финалните процеси, през които трябва да минем, за да представим персонажите си по най-добрия начин.

Разбира се, преди презентацията има още много стъпки, които са същината на създаването на персонажи за игри, анимация и играчки. Като започнем от 2D концепт, преминаваме към 3D скулптиране, оптимизация на модела, ако е предвиден за игри и текстуриране. Позирането и презентацията са черешката на тортата, която придава завършеност на нашия проект и помага портфолиото ни да изпъкне. Следващите 50 минути видео ще ви преведат през техническите стъпки за позиране на игрови модели в 3D Studio Max, но процеса е приложим и в други програми, а също така е подходящ и за позиране на високодетайлни скулптури. Артистичните предизвикателства при позиране като намиране на баланс, използване на водещи линии и усет за тежест, ще оставим за следващ урок.

Как да открием динамична поза?

Най- често намирам вдъхновение за пози от работата на аниматори и комикс художници, които са майстори в динамичните пози. Също така можем да използваме екшън фигурка, която има свобода на артикулация, за да експериментираме далеч от компютъра.

Често прибягвам до това да грабна фотоапарата и да “изиграя” позата, която си представям. При този подход хавлията за баня може да се превърне в наметало, а дръжката на мопа в меч или друг аксесоар, с който да пресъздам движението. Важното е да създадем хубави референции и помощни ориентири, но също така и да превърнем работата в игра!

Във видео урока по-горе ще проследим всички стъпки и ще се срещнем с много нови термини. Нека първо се запознаем с главните процесите, какво представляват и къде се използват най-често:

Какво е Rig?

Rigging е процеса, в който поставяме стави и кости в нашия 3D модел, за да може по-късно той да бъде анимиран или позиран. По-конкретно, ригването се грижи за създаването на йерархична система от взаимосвързани части, които много наподобяват скелетната система на човек. Тази костна структура се използва за манипулиране на 3D модела като марионетка за анимация.

3d character model for game and its corresponding rig

Всеки кокал/bone участва в йерархия от типа родител-дете, където преместването на “родител” повлиява на всички кости, които стоят ниво по-ниско и са негови “деца”. Например, когато завъртим кокала отговарящ на ключицата, кокалите на горната част на ръката, предмишницата и дланта също биват завъртяни.

Костите нямат влияние върху 3D модела още от самото начало. За да осъществим това е нужно да се запознаем с още един важен процес – Skinning.

Какво е Skin?

Skinning е процесът на свързване на 3D мрежата на персонажа към създадената от вас скелетна структура. Това означава, че ставите, които поставяте, ще окажат влияние върху деформацията на вертексите на вашия модел.

Skin Weight или така нареченото тегло на вертексите представлява процентът на влияние на костите върху близкостоящите до тях вертекси. Този процент се определя автоматично (voxel solver) или ръчно (weight painting).

На долната картинка виждате как зоната на лакътя и сгъвката на ръката е поделена между двете кости на горната и долната част на ръката.

За да раздвижим персонажа е нужно да подготвим модела като преминем през това да създадем rig (скелетна система) и настроим skin (кожата) на модела. Двата процеса са взаимосвързани.

Във видеото ще видите тези процеси нагледно и веднъж усвоили стъпките, след това ще можете да позирате както нискополигонални/игрови модели, така и високополигонални скулптури по абсолютно същия начин, стига те да имат организирана мрежа.

БЕЛЕЖКА:
Уменията за Rigging и Skinning не са изискване в работата на един дизайнер или скулптор на персонажи. Но ако желаете да работите в игровата индустрия или да създавате триизмерни персонажи, които ще участват в анимация, опознаването на тези процеси ще е много полезно. Създаването на организирана мрежа (топология) на 3D модела, която да може да се деформира правилно и изглежда добре при анимация е част от задълженията на всеки 3D Character Artist.

Термини, които ще срещнете в лекцията

Какво е Delta Mush? – Delta Mush е функция за изглаждане на лошите деформации, която използва основната поза в покой, в която е измоделиран героят. Използва се за постигане на по-добри деформации, които да запазят обемите на модела. Също така премахва нуждата, да се инвестира прекалено много време в настройването на теглата на вертексите.

Kакво са Tension Deform? – Tension Deform е функция в 3D Studio Max, която разпознава местата, където има разтягане и където има смачкване, по време на анимация. Така можем да приложим ефект на изглаждане, раздуване или свиване на тези места, за да постигнем по-добра финална деформация.

Какво е Vertex Paint? – Модификаторът VertexPaint в 3D Studio Max ви позволява да рисувате цветове върху вертексите на 3D модел. За целите на позиране, това ще помогне да създадете “маска” и да изолирате част от вертексите, които не искате да бъдат засегнати от другите операции като Delta Mush и Tension Deform.

Какво е Skin Wrap? – Най-просто казано, модификаторът Skin Wrap позволява на един обект да деформира други обекти. С негова помощ, например, можем да използваме позираното голо тяло на персонажа, за да прехвърлим позата и върху всички негови дрехи и аксесоари.

3d character presentation

Вече се запознахте с основните стъпки, които ще ви помогнат да направите по-динамична и атрактивна поза на вашия персонаж. Ако се интересувате от темата, разгледайте и се включете в нашата десетседмична менторска програма за дизайн на персонажи.

Eкипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия. Продължавайте да учите и експериментирайте, за да постигате все по-добри резултати!

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.