30.05.2021

Криейтив старт: Shortcut to 3D Character Art

30.05.2021

Криейтив старт: Shortcut to 3D Character Art

Добре дошли в четвъртата статия от серията Creative Start – пътеводителят за вашите първи стъпки в криейтив индустрията! В рамките на Пътеводителя ще намерите систематизирана информация и съвети по теми, важни за всеки начинаещ.

Нашето желание е да извлечете максимална полза от статиите и за това дискусията е отворена и насочена към вас като читатели. Пишете ни в коментарите, на имейл info@cgzen.com с предложения за теми, които ви интересуват или или се абонирайте за имейл бюлетин, за да не изпускате полезни статии по темата за успешна кариера в гейм индустрията!

1. ВИДЕО ЛЕКЦИЯ

Гледайте видео лекцията, в която ще можете да научите и лични съвети и истории от нашите артисти!

“Това е перфектният артист. Този човек прави арт като за нашите игри. Нямаме никакви съмнения, че този човек ще се справи добре.”

Ако искате това да сте вие, ако искате вашето портфолио да ви отваря всички мечтани врати, четете нататък.

2. Фокус на статията

Нека започнем с това, че сте тук, защото искате да бъдете character artist за игри. Още преди да продължите да четете, си задайте въпроса какво означава това ваше желание. Дали ви харесва идеята да бъдете character artist или ежедневната работа по character art е това, което ви носи удоволствие и пали ентусиазма и страстта ви за учене и работа?

За да отговорите на този въпрос, разбира се, е нужно да знаете в какво се състои работата на един дизайнер на персонажи. Тази статия има за цел да ви отговори на този и много други последващи от това въпроси. Тя е практически насочена и описаното в нея ще ви бъде полезно, след като вече сте взели решението, че искате да работите в гейм индустрията и мечтата ви е да бъдете character artist. Ще минем през стъпките, които могат да ви донесат гарантиран успех и да ви доведат до заветната цел: започването на работа в гейм индустрията.

3. 3D Character Artist in a nutshell

Ще започнем с изясняването на това какво включва позицията на един character artist.

Това кратко изречение, което виждате по-горе е всъщност обобщена и опростена версия на една голяма и плашеща обява за работа. Нека заедно го разгледаме под лупа. Ще минем през отделните точки и ще обясним какво включва всяка една от тях. Това ще ви помогне да придобиете цялостна представа и разбиране за мечтаната професия.

 • Да създадеш триизмерен – Означава, че трябва да владеете методите на 3d моделиране и скулптиране.
 • герой – Говори ви, че са ви необходими познания по анатомия.
 • на базата на 2D концепт арт, – Тук идва може би най-важното умение, върху което трябва да работите. Това е способността да интерпретирате чужда двуизмерна рисунка и да я превърнете в триизмерен герой за игра. Необходими умения са наблюдателност и критично око.
 • който да може да бъде анимиран – Трябва да работите с топология, която ще позволи и улесни анимирането на вашия модел.
 • за мобилна/конзолна/компютърна игра. – Иска се от вас да познавате спецификите на платформата, за която ще създавате модел и да се съобразявате с тях.

3.1. TRANSLATE

Споменахме по-горе, че е важно да обърнете изключително внимание на умението да уловяте и пресъздавате прилика с рисунката, която трябва да превърнете в герой. Добре би било във вашето портфолио да се вижда оригиналният concept art. Тоест, ако сте 3D артист, не се очаква вие да рисувате героя. Вземете страхотен дизайн на артист, на който се възхищавате. Ако имате възможност, поискайте личното му разрешение да ползвате творбата му, ако не – със сигурност поне го споменете. Важно е да се види как вие интерпретирате този двуизмерен арт и го обръщате в триизмерен модел за игра. Тук ще си проличи дали можете да хванете стила – колко са големи детайлите, каква е наситеността им и така нататък. Когато правите модели за игра, те Не трябва да изглеждат като ваши. Те трябва да са част от един голям продукт.

Четенето на 2D рисунката и превръщането й в 3D модел е ключово умение. Това е може би най-важното умение, което трябва да демонстрирате, за да започнете. Трябва ви критично око и пространствено виждане.

Как се тренирате това умение? Едно добро упражнение е рисуването от натура – то ще ви помогне да развиете своето усещане за форма, конструкция, перспектива.

Практикуването на тези фундаменти може да бъде и дигитално. Ние горещо препоръчваме дигиталните таблети на Adcom, официалните представители на Wacom за България, които са предпочитани от всички професионалисти, занимаващи се с дигитални изкуства.

Разбира се, няма проблем да работите и по свои модели – това е важно и градивно. Но приложете правилото 80% на 20%. Нека 80% от показаното във вашето портфолио е това, което иска индустрията и останалите 20% оставете за вашите лични проекти. Те дават характер на работата ви и показват вкуса ви. Това съотношение е такова, защото ако вашето портфолио е съставено само от лични неща, това повдига въпроса дали можете да работите по concept. Можете ли да улавяте прилика, можете ли да работите по конкретен стайл гайд за игра? Ако портфолиото ви не отговаря на тези въпроси, то вероятността работодател да поеме риска да ви наеме, не е голяма.

4. Предварително проучване

Вероятно много хора смятат, че просто трябва да имат впечатляващо портфолио, да го изпратят на различни студия и да чакат поканите за интервюта да завалят. Но за кого е впечатляващо вашето портфолио? Ако се гордеете със стилизирания си герой по ваш собствен concept art и го изпратите на студио, занимаващо се с реалистични игри, помислете с какво този герой показва на бъдещия работодател, че вие можете да работите по реалистична игра? Как ще бъде сигурен, че след като ви наеме, веднага ще можете да започнете работа, без да се налага екипът да отдели още много време и ресурси, за да влезете в час. Още много подобни примери могат да бъдат дадени, но важното е следното:

Вашето портфолио трябва да бъде насочено към конкретно студио.
Или по обратния път: Трябва да потърсите студио, на което вашите способности и портфолио отговарят.

След като вече знаете обобщено какво ще се иска от вас като character artist, време е да направите по-задълбочено проучване, насочено към точната позиция, за която искате да кандидатствате и то в конкретно студио.

Как да направите това? Подходете последователно и прецизно.

3.1. Направете искрена оценка на способностите си

Дали сте абсолютно начинаещ, който има желание за гейм арт, но няма никаква представа за индустрията? Дали сте напреднал начинаещ, който има полеви опит, няма все още всички елементи от пъзела, но горе-долу започва да се движи по професионалния път. Този напреднал начинаещ е подходящ материал за стажуване. Или пък вече владеете някое от нужните умения на професионално ниво?

Бъдете честни със себе си, избирайки в какво студио и за каква позиция не само искате, но и можете да кандидатствате – това ще заложи още на този етап по-големи възможности за успех в крайната ви цел.

3.2. Проучете различните типове студия и какви са специфичните им изисквания.

Както вече загатнахме, това, което ще се очаква от вас в едно студио, съвсем няма да е достатъчно или просто ще е различно в друго. По-горе сме ви показали една примерна графика с основни умения, три типа игри/студия и съответно колко са застъпени в сравнение едно с друго. Нека графиката не ви подвежда – не сме подредили игрите по сложност. Не може да се каже, че реалистичните игри са по-сложни от стилизирания арт. Просто имат различни изисквания.

Разгледайте добре графиката – на нея виждате всъщност професионални ниши. Трябва да сте наясно, че за всеки влак си има пътници. От нивото, на което се намирате в знанията и уменията си, ще зависи и в какво студио можете да кандидатствате за работа и на каква позиция. Например ако ви липсват прекалено много неща, ще ви бъде трудно да отидете в студио за реалистични AAA игри. От друга страна, ако сте вече много добри скулптури – например можете от глина да направите съвършено тяло, анатомично издържано, хващайки прилика, то може би не е толкова далечно осъществяването на идеята да отидете в такова студио. Трябва да започнете от там да проучите всяко студио, което представлява интерес за вас и да видите дали вашите умения се подравняват с техните изисквания.

3.3. Опознайте процеса на работа.

Трябва да познавате процеса по създаването на един герой. Тази индустрия се развива изключително бързо и всяка година pipeline-а се променя по малко, става все по-бързо и по-бързо да се правят модели. Въпреки това отгоре погледнато за по-голямата част от студията стъпките си приличат. Вие трябва добре да познавате тези, както артистични, така и технически умения, от които имате нужда. Не е нужно да владеете всичките на високо ниво, но трябва да ги познавате и под някаква форма да ги покажете в своето портфолио. Хората, които ще ви наемат на работа, искат да изключат всички рискове – искат да видят, че вие разбирате работата, а няма да бъдете тепърва ученик в следващите 5 години.

Във всяко едно портфолио е хубаво да присъства умението да правите естетически издържани 3D модели, но има и доста технически умения. Тази част от работата е сякаш зад завесите на всяко едно студио. Въпреки че в наши дни има достатъчно достъпна информация в интернет, все още хората не разбират, че работата на гейм артиста не е само красивата скулптура, а много повече от това. Работата е именно създаването на този краен продукт, който работи и спазва правилата и изискванията на геймплея – това е, за което са ви наели. Няма как да ви вземат на работа, ако не можете да доставите този краен продукт.

Индустрията се нуждае от оптимизирания модел, а не от красивата скулптура в ZBrush. В гейм индустрията ZBrush не е достатъчен.

3.4. HARD and SOFT skills

Да се върнем отново и по-подробно на уменията, които са ви необходими. За удобство и яснота сме ги разделили на HARD и SOFT скилове. До тук говорихме основно за “твърдите” умения, така че тук ще обърнем внимание повече на другият вид.

Така наречените меки умения са нещо, за което напоследък все повече се говори и си струва да му обърнете внимание. Те вървят ръка за ръка с вашето портфолио. Ако портфолиото е визитката ви, то зад нея седи човек – човек, с който трябва да бъде приятно и лесно да се работи. За да можете да се задържите на мястото, което сте си извоювали, трябва да покажете, че сте оправни, че можете да се справяте с проблеми.

 • service provider – Когато се заемете с нещо, успявате да го свършите в срок и качествено, независимо, че работата може да не отговаря на вашия собствен артистичен вкус и предпочитания.
 • problem solver – Умеете сами да разрешавате проблемите, изникващи в процеса на работа, без да се налага да ангажирате някой друг от екипа и да изземате от неговото време и енергия за работата, която се очаква да свършите вие. Когато сте стажанти или джуниъри, студиото знае, че не сте подготвени на 100%. Това обаче не може да продължава вечно – никое студио не иска вечния джуниър.
 • team player – Това, разбира се, е доста комплексно и относително умение, но е важно.

Съветваме ви да отказвате помощ, да се сбълсквате с проблемите и да ги решавате. Това е по-трудния начин, но след това излизате с повече знания и умения, които сте затвърдили и дори извоювали. Ако свикнете някой друг да решава проблемите ви, вие сами се ограбвате от най-добрата възможност да се научите.

5. Портфолио

След като подчертахме още важни моменти и умения в процеса на намиране на работа в гейм индустрията, нека се върнем на “съшиването” на вашето портфолио.

 • Първата стъпка е да изберете кое е студиото, в което искате да кандидатствате на работа.
 • Следващото, което трябва да направите е да проучите кои са артистите, които работят в това студио. Ще вземем за пример реално студио, в случая студиото Rare, за да си представите по-добре как трябва да изглежда вашето проучване.

  Къде са местата, където можем да намерим артистите? Едно такова широкизползвано място е Artstation.

  СЪВЕТ: Отидете в Artstation magazine, в търсачката напишете art blast и ще излязат всички големи постове, в които е споделено за конкретни игри и конкретни студия като масивен пост с целия арт след като играта е излязла. Там можете да видите художниците и портфолиата на артистите, работили по най-различни игри.

  Разбира се, търсете и на други места. Трябва да направите малък шпионаж , за да се запознаете максимално отблизо с работата на хората в студиото.

 • Следваща стъпка – Тези хора вече са на работа там. Извадете портфолио на един джуниър, на един intermediate и на един senior artist и вижте къде сте вие спрямо тях и към какво трябва да се стремите. Ако разликата е голяма и портфолиото на човек на позицията, към която вие се стремите, е на светлинни години от вашето, то може би трябва да се насочите първо към по-малка стъпка като стажант например.
 • Следващият момент идва, когато извадите пред себе си резултата от своето проучване – няколко портфолиа. Това е качеството, което трябва да гоните, това е, което вашето портфолио задължително трябва да съдържа. Целта е когато от студиото видят вашата кандидатура, да си кажат “Това е перфектният артист. Този човек прави арт като за нашите игри. Нямаме никакви съмнения, че този човек ще се справи добре.”

Портфолио на junior artist от студио Rare

Портфолио на senior artist в студио Rare

Опитайте се да анализирате какво точно виждате в тези две портфолиа – какви са уменията, които са показани в едното и в другото и съответно какво е необходимо и вие да демонстрирате във вашето портфолио. Трябва да сравните, да анализирате и да сте много честни със себе си.

След като сте извършили тази проучвателна работа, ако все още нямате портфолио, е време да запретнете ръкави и да си планирате проектно ориентирано портфолио. Изберете за него няколко проекта за следващите месеци, които да отговарят на изискванията, които сами сте извадили като необходими за изпълнение.

Говорим си за много голям и стряскащ набор от умения. Вероятно се питате “Постижимо ли е всичко това да бъде научено?”

СЪВЕТ:
Нашият съвет към вас е да започнете от едно умение, но да го овладеете майсторски – това включва да вършите едно нещо, но на високо ниво и за кратко време. На края на деня това е нещото, което иска всеки работодател – да си вършите добре работата и да влизате в срок.
Например овладейте на първо време само hard surface моделиране или пък само low poly. След като веднъж вече имате умение, което е на ниво, което може да ви направи част от един работен екип, ще можете да продължите с усвояването на следващото. Истината е, че тази професия е свързана с постоянно учене, редом с работата и е важно да знаете това предварително. Всичко се развива много бързо и ученето няма край.

Ще обсъдим още едно примерно портфолио. Този път за реалистична игра – Call of duty. Тоест искаме да кандидатстваме в такова студио.

Това е портфолио, което ще ни отвори вратата към джуниър позиция. Забележете обаче, че в него няма персонаж. Отсъства анатомия, няма дизайн на персонаж, не отговаря на онези изисквания, които видяхте в таблицата по-горе за реалистични AAA игри. Но като джуниър можете да започнете без всичко необходимо.

Можете да видите в това портфолио какъв трябва да бъде примерният ви план за следващите няколко месеца при този сценарии:

 • 1. Направете аксесоар на персонаж – твърди повърхности. С него ще покажте, че можете да правите твърди повърхности, можете да текстурирате и да направите игрови low poly модел. Тук виждате няколко умения, които трябва да затвърдите и покажете. Преди да изпълните тези изисквания, няма смисъл да минавате нататък. Направете си списък със задачи – какво от необходимото знаете и какво не? Това ще определи и колко време ще ви отнеме този елемент от портфолиото – някои неща вече знаете, други тепърва трябва да научите. Когато това е свършено, можете да преминете към следващ проект.
 • 2.Направете аксесоар, с който да покажете меки повърхности. Виждате на картинката аксесоар, който показва, че можете да скулптирате. Ако първият аксесоар сте направили изцяло в 3DSMax/ Maya/ Blender, то с този проект ще покажете, че можете да скулптирате в ZBrush и добре пресъздавте усещането за дрехи и тъкани.
  Дори тук можете да спрете и да кандидатствате за работа и има шанс да ви вземат за intern, защото е показано умение да правите реални асети, които да влязат в играта. Независимо, че отсъства анатомия и цялостен персонаж, можете да бъдете в помощ на по-напредналите синиъри.
 • 3.Облечете изцяло персонажа. – Нека третият ви проект бъде цялостен комплект от дрехи и и аксесоари за един герой. Не е нужно да е сложен. В примера виждате показано, че този човек или може да скулптира много добре дрехи или пък има техническите умения да прави много добри симулации. Също така е усвоил умението да текстурира реалистично. Виждате, че всичко е презентирано на един черен манекен, няма анатомия.

Приложете същия принцип към студиото, което е ваша цел.
Ако е за стилизирани игри, изберете няколко проекта с нарастваща трудност, които показват уменията, които сте анализирали в първите стъпки. В зависимост от нивото ви, свободното ви време и възможностите ви за учене, този процес може да отнеме месеци, година или повече. Не е реалистично да стане за дни, дори в повечето случаи не е реалистично да стане за месеци. Това обаче е един чудесен и шарен път, ако наистина имате желание и страст за игри, искате да бъдете част от екип и това да се превърне във ваше призвание и ваша професия.

Дадохме ви пример с три проекта, но ако имате дори един, но изведен на професионално ниво, където показвате умения по целия процес – от хай, лоу полу, текстуриране, то дори това би било достатъчно да ви отвори врати.

Вече споменахме, че трябва да се подготвите за едно постоянно учене, постоянно развитие и адаптиране към новостите. Това е част от професията на художник. Ако сте стажант, то освен, че трябва да работите, се налага и доста бързо да учите. Дори за един старши артист постоянно се налага да учи, за да бъде в крак с бързо развиващата се индустрия, която изисква постоянно актуализиране на знанията.

Както говорихме, джуниър е една стартова позиция, но идеята е и да се движите напред и нагоре. Ако останете фиксирани в конкретните тесни изисквания и това да отговорите само на тях, много трудно ще си помогнете сами на себе си.

6. Има ли кратък път?

За да прогресирате в професионалния път на character artist е необходимо да проявявате една проактивност, която така или иначе е необходима за следващите ви професионални стъпки. Нещата опират до настройка и желание.

Оптимизирайте времето си!

Даваме ви пример с един осем часов работен ден. Ако работата от 9 до 5 символизира това, което се изисква от вас, то вие сами трябва да вложите този X фактор, който ще ви бутне напред.

Дали ще бъде в това да станете по-ефективни в тези осем часа – това понякога е прекрасна възможност – или ше добавите малко или повече от собственото си свободно време – вариантите са много. Когато започнете да добавяте и дори да умножавате тези усилия наред с работата, това ще доведе до така наречения и обещан в началото от нас кратък път. По него се върви с повече и допълнителна работа и желание да се движите ефективно напред в развитието си. Важно е всеки ден да има някакво подобрение, учене и систематичност. Разбира се, не става въпрос за това да се претоварвате, а да си помогнете. Помислете за себе си след 6 месеца – къде се виждате, къде искате да бъдете? А след една година или след пет? Мислете на първо място за качество пред количество.

И така, в заключение се оказва, че краткият път се състои в това да добавяте часове работа, а не да съкращавате.

7. Какво следва?

Ако предизвикателствата не ви плашат и след прочитането на тази статия сте решени повече от всякога, че искате да създавате character art, то ще се зарадвате да разберете, че съвсем скоро ви очаква и ВТОРА ЧАСТ на тази статия.

В нея ще си поговорим за подводните камъни на професията – с какви проблеми е вероятно да се сблъскате, започвайки работа в гейм индустрията и как да ги преборите като истински каубой.

Екипът на CGZen ви пожелава успех, спорна работа и…

Нека Вдъхновението бъде с Вас!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.