21.02.2017

Бижу от идея и дизайн до отливка от сребро

21.02.2017

Бижу от идея и дизайн до отливка от сребро

В тази статия ще ви запозная със изключително забавния процес на създаване на наше собствено бижу. Процесът е предимно творчески и както с всичко в сферата на дизайна – включва в себе си известна доза експериментация (подправка, без която няма да ни е толкова вълнуващо).

Това, което го направи още по-важен е колаборацията ми с приятели, които се включиха на различните етапи от създаването на сребърно бижу. Това са Станислав Нанев (Shapers3d) и Динко Динев, които може да помните от статията “Матрица за художествено леене”. Също така Ани от Kulinarendom.com и небезизвестният в българските арт и приключенски среди – Коста Атанасов.

Ако не друго, то се надявам от тази статия да извлечете едно – отделяйте време за некомерсиални задачки и проекти и въвлечете арт другарите си, за да се забавлявате по пътя.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-01-overview

Като дизайнер на персонажи за игри, винаги подхващам креативния процес с това да нахвърлям идеи и думи на хартия, преди въобще да съм посегнал към молива (или в моя случай таблета).

Идея зад дизайна.

Първоначалната идея бе да базирам дизайна на водна тематика като подбрах думи като “перла”, “вълни”, ”движение” и “капка”. Напълно е възможно в този момент, просто да ми се ходило много на море, та така де, за какво друго да си мисли един застоял се пред бюрото дизайнер. 🙂

Водатa е символ на чистотата и източник на живота.

Перлите са прости и елегантни като форма, бяло-сребърни и са скъпоценните камъни на крале, фараони и императори.

Вълните са символ на свободния дух и свободата на движение.

Ще забележите тези неща инкорпорирани във финалния дизайн. Мисля че, всяка жена иска да излъчва тези неща, така че защо не го изрази с бижу.

Дизайн фаза.

Обикновено измислям персонажи и създания, но този път задачата беше изключително забавна и различна от всичко друго до сега. От всичко, което може да се постигне с един продуктов дизайн, когато извадим необходимостта от конкретна функция и разрешаване на даден проблем, остава само естетиката.

Веднага след генерирането на идеи, започнах да нахвърлям бързи скици и тъмбнейли. Процесът е досущ същия като подхода ми да измислям персонажи. В курса по “Дизайн на персонажи“ преподавам същите фундаментални дизайн принципи и стъпки, защото са приложими за всякакви по естество дизайни.

Важното е че като 3D художник, смятам че един дизайн НЕ е наистина завършен и добре обмислен, докато не се реализира в 3D. Точно заради това, направих бързи 3D макети на три от скиците, които харесах най-много. Тези макети помогнаха както на мен, така и на останалата част от нашия приятелски колектив, да оценим дизайна от всички ъгли.

Така например, заедно със Станислав Нанев (3d принтинг гуру), обсъдихме кое е възможно, трудно или абсолютно абсурдно да се 3d принтира.

Динко Динев (експерт в създаването на кълъпи и отливки) допринесе с коментари и бележки по отношение на това, дали ще може да се матрицира и съответно по-късно да се отлее.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-02-conceptart

Заедно се спряхме на един от вариантите, който сметнахме, че е ефектен и в същото време може да се изработи лесно. Всяка сфера има своите технически ограничения, при персонажите за игри това обикновено са неща като топология, скелетна система, текстури и шейдъри, но при бижутата едно от важните неща е колко лесно може да се матрицира и колко скъпо и времеотнемащо ще е това.

По този въпрос най-добре може да се изкаже някой ветеран дизайнер на бижута, така че, обещавам ако темата ви вълнува, да поканя за гост-автор на предстояща статия, някой бижутер професионалист.

Вълнувa ли ви темата? Пишете ми на info@cgzen.com за да споделите. Ще се радвам да разбера и какво конкретно ще ви е полезно да разискваме в някоя следваща статия.

Дизайна не е приключил до тук, следва разработката в детайл. Направих няколко вариации базирани на основното бижу, само за да тествам различни форми и мотиви. Това правя най-често чрез овърпейнтинг върху картинка на 3D макета.

Овърпейнтинга е умение, което искате да имате в арсенала си на концепт артисти, дори и ако овладяването на 3D-то да не ви интересува. Във всяко студио, което познавам, се налага дизайнера да овърпейнтва 3D модели дошли от моделинг екипа, за да им нахвърля бележки, корекции и да придвижи напред обекта, който се създава.

В случая става дума за бижу, но в гейм дев стдио може да е за робот, дреха на персонаж (качулката на следващия assassin, например), или каквото вземе че се оплеска по време на моделиране и вие трябва да спасите с вашите дизайнерски супер сили.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-03-overpaint

След като дизайна най-накрая е разнищен като проблем, идва ред на лесната част – създадох финалния 3D модел, готов за 3D принтиране.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-04-3dmodeling

Не е тайна за всички, че моят избор на “оръжие”, опре ли до моделиране, е софтуерът Zbrush. Трябва да знаете, че това не е единствената опция и искам да ви разясня на кратко, особено ако тепърва стартирате с 3D моделинг в сферата на бижутата.

Разграничаваме три основни типа инструменти за моделинг:
– SubD моделиране при софтуери като 3dsmax, Maya, Modo, Blender.

– Nurbs моделиране (или още CAD) при софтуери като Rhino, Moi3d, Solidworks, Fusion360.

– И скулптурно моделиране като при Zbrush, Mudbox, 3D Coat.

Всеки от тях си има преимущества, но на мен лично най-много свобода ми дава скулптурния подход, тъй като работи за всякакви типове проекти и с него може да покрием целия диапазон от органика до твърди повърхности. Nurbs за сравнение, е най-приложим за прецизни твърди повърхности, но не е удобен за органични обекти.

Фаза на прототипиране.

Говорейки за дизайн на физически продукт, не искахме да го оставяме да съществува само в дигиталното измерение.

Няма по-добър начин да оцениш и погледнеш с критично око произведението, от това да го 3D принтираш и да го държиш в ръцете си.

Тук се включи и Станислав Нанев, който принтира бижуто в няколко различни големини. Редно беше да тестваме кой размер е най-приятен, тъй като до този момент бижуто съществуваше само като пиксели на екрана на нашите монитори. Тествахме и различни дебелини и дали да има изрязани негативни пространства или не.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-05-3dprinting

Станислав е бивш ученик на Cgzen и е професионалист в 3D принтирането! Той стартира своя фирма за професионални 3D принтинг услуги и може да ви е познат от страниците на cgzen като съавтор на една предишна статия – “Как да направим калъп за художествено леене”.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-06-silicone-mold

А като стана дума за калъпи, почти стигнахме финала. Не искахме да спрем до тук, а щом хванахме 3D принта в ръце, се ентусиазирахме още повече да го изработим от метал.

Или го правим истинско или се прибираме вкъщи, няма друга опция.

Динко Динев подхвана задачата и за отрицателно време се сдобихме със силиконов калъп (ако търсите човек за кълъпи, Динко е човекът), който послужи за отливка за восък. Защо восък? Прочетете статията, която споменах по-горе и ще ви стане ясно.

След това дадохме ретуширания восък на професионални леари, които ни го “конвертираха” в сребро. От идея на хартия, скица на монитора, до пластмасов прототип, восъчен вариант (който учудващо прилича на шоколад на снимката, достатъчно вкусно за да бъде погълнат) до сребро.

Сега си отбелязвам, че с 3D принта тествахме размер, форма и усещане при допир, но едва когато имахме сребърния прототип, добихме реална представа и за още един фактор – тежестта на едно бижу, излято от финалния материал. Това е нещо, което един млад дизайнер на бижута трябва да си отбележи като задачка за разрешване, ако иска носителят на произведението да се чувства комфортно.

Най-приятната фаза – > презентацията.

След всичкия този труд идва фазата на презентация, която може да бъде една от най-приятните стъпки, особено ако имаш красив модел като Ани от Kulinarendom, която този път остави сладките кулинарни изкушения, за да се включи във фотосесията на бижуто.

Благодаря и на моя добър приятел Коста Атанасов, който застана зад обектива и засне креативно двете бижута.

jewelry-design-3dprint-cast-cgzen-07-photoshoot

Много е важно да си запазим енергия за добра презентация. Обикновено даваме всичко от себе си по време на изработката на даден проект, било то персонаж или бижу, след което се “отпускаме” и скалъпваме бърза презентация, колкото да не е без хич. Това не е добре, защото лошата презентация може да развали и обезсмисли целия положен труд до този момент.

Ако намирате затруднение или липса на мотивация, точно за тази фаза, мога да препоръчам няколко варианта, с които да разрешите проблема:

– Използвайте stock изображения и графичен дизайн. Ако силата ви е в скулптурата на персонажи, но графичното оформление ви куца, ще си спестите много мъки, а и ще имате по-добра презентация накрая като ползвате професионално пипнат дизайн. Най-малкото ще ви спести много време и няма да започвате от нулата. Аз най-често пазарувам готови дизайни от graphicriver.com

– Още по-добрият вариант е да наемете професионалист, който да поеме тази отговорност и да презентира творбата ви в най-добрата възможна светлина. Това може да е фотограф, или графичен дизайнер в зависимост какво точно презентирате. Можете да му се отплатите с бартерен дизайн с това, в което сте силни.

– И не на последно място – направете го забавно!

Включете ваши познати, както направихме в този проект. Колаборацията с художници и професионалисти от други сфери или пък просто приятели, направи процеса много по-забавен и всичко премина приятно като на игра. 🙂

Благодаря ви, че прочетохте статията и се надявам  да я намирате за полезна! Aко мога да ви бъда полезен или просто искате да споделите впечатлението си -> info@cgzen.com

До скоро!

П.С. И задължително споделете статията, ако ви е харесала чрез бутоните по-долу. 🙂

Задай ни въпрос: info@cgzen.com или пиши във facebook

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.