07.01.2015

Да направим матрица за художествено леене

07.01.2015

Да направим матрица за художествено леене

Интродукция

В тази статия ще научите повече за процеса на създаване на силиконова матрица за целите на художствено леене. Прототипът на модела, върху който ще се изгради матрицата е измоделиран в Zbrush, след което, резултата е 3д принтиран. В тази статия, ще обърнем внимание на създаването на калъп, а 3д принтирането и работата със Zbrush, ще оставим за някоя следваща статия.

Правенето на калъпи/матрици е строго индивидуален процес, в зависимост от сложността на фигурата, която желаете да копирате. В случая моделът е достатъчно сложен, за да се илюстрират главните похвати при изработката на матрица от повече от 2 части.

Стъпка 1: планиране

Наи-важното е добре да си представите на колко части е необходимо да “разбиете” вашия бъдещ калъп, за да е безпроблемно неговото последващо разглобяване и използване. Мислено проследете линията, която ще следва всяка от частите.

cgzen-silicone-mold-partsdiagram_transp

Когато планираме къде точно ще се разделя нашата матрица най-важното, за което трябва да помислим са обратните ъгли. В случая, ако матрицата е от две части, отварянето ѝ ще е невъзможно без тя да се счупи или фигурата вътре да се счупи. Затова добре обмисляме на колко части да я разделим за да е функционираща.

cgzen-silicone-mold-4parts

За този модел ще ни трябват четири части. Част 1 е дясната половина (червено), част 2 е лявата половина (жълто), част 3 включва корема и вътрешната страна на краката (синьо) и последната част 4 обхваща пространството между ушите (зелено).

Стъпка 2: части от пластелин

След като сме решили как ще се разделя нашата матрица ще ни е необходим пластелин, с който да “имитираме” 3 от общо 4-те й части.Идеята е да оставим незакрити само местата които първо ще залеем със силикон, за получаването на част 1 от нашия калъп. На тези снимки виждаме части 3 и 4. Преди да имитираме част 2 е необходимо да намажем част 3 и 4 със сапунена вода за разделител на местата на които ще контактуват.

Стъпка 3: още части от пластелин

След като добре сме намазали с разделител имитациите на части 3 и 4 започваме с имитацията на част 2. Старателно изглаждаме и се уверяваме, че от всички страни пластелинът е плътно прилепнал по фигурата. В противен случай при изливането на силикон може да протече.

Стъпка 4: ключове за снаждане

След като имитациите и на 3те части са готови, с цилиндричен предмет внимателно вдълбаваме местата където ще се оформят ключове за снадка между частите на матрицата. Уверяваме се, че сме направили дупки на всички пластелинови части и след това старателно намазваме с разделител навсякъде, където ще попадне силикон.

Стъпка 5: стени около модела

След като сме намазали добре с разделител, взимаме разточени парчета пластелин (препоръчително по-твърд от белия, за да не слепнат), за да оформим стени около модела. Стените трябва да са по-високи поне с 1 см от най-високо издадената точка на фигурата. В противен случай там калъпът ще се получи твърде тънък и не много надежден. Вече сме готови да забъркаме силикона за първото изливане.

Стъпка 6: намазване на детайлите със силикон

Използваме двукомпонентен силикон, който смесваме при определено съотношение и спрямо количеството, което ни е необходимо. След като сме го разбъркали до пълна хомогенизация, с помоща на дървена шпатула внимателно намазваме местата от фигурата, които имат най-фини детайли. Трябва да се обръща голямо внимание на този процес, ако искаме да получим възможно най-добро копиране.

Стъпка 7: обдухване със струйка въздух

За още по-голяма сигурност, че няма да има останали балончета и не добре откопирани места, силиконът се обдухва с тънка струйка въздух. По този начин той протича във всички по трудно достъпни места. За целта използваме пластмасова фунийка с игла накрая. След като сме готови с това е време да излеем и останалата част от силикона.

Стъпка 8: наливане на силикона

Силиконът се излива на тънка и бавна струя, за да не остават балончета. Сипвайте в една точка и не местете струята по фигурата, а оставете силикона сам да се стече и да обгърне всички форми.

Стъпка 9: край на ден 1

След като сте наляли около половината от силикона, спирате да изливате и започвате да накланяте модела във всички посоки, за да се разтече още по-добре. Това е още една техника, за да сме сигурни, че копирането ще е добро и няма да има шупли в калъпа. След това изливаме и останалата част от силикона. Това е всичко за ден първи. Сега оставяме силикона да се втвърди за около24 часа преди да продължим с останалите части.

В следващата част на този урок, ще създадем от силикон и останалите 3 части на матрицата.
Виж част 2-ра.

Задай ни въпрос: info@cgzen.com или пиши във facebook

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.