29.01.2015

Матрица за художествено леене – част 2

29.01.2015

Матрица за художествено леене – част 2

Интродукция

В част 1 от този урок, проследихме подготовката и създаването на първия елемент от силиконовия калъп. 24 часа по-късно (след като силикона стегне хубаво) е време да продължим с изграждането на останалите три елемента. Работата, която предстои е далеч по-бърза и лесна, след като вече всичко е планирано предварително.

Стъпка 10: продължаваме напред

Силиконът се е втвърдил и е време да пристъпим напред. Внимателно разглобяваме стените и обръщаме калъпа наобратно,така че да легне върху новата силиконова част. Премахваме пластелина, който е служил за имитация на част 2, за да останат частите между ушите и между краката (3 и 4).

Стъпка 11: ограждащи стени

След като сме премахнали пластелина, намазваме добре със сапунена вода. Остава ни да направим стени от друг пластелин, които да ограждат частите, както направихме през първия ден.

Стъпка 12: заливане със силикон

След като стените са готови обдухваме с тънка въздушна струя местата с повече детайл. След това изливаме половината от силикона на тънка струя, разклащаме калъпа добре, за да се разпредели навсякъде и изливаме остатъка. Това всичко за ден 2. Отново трябва да оставим силикона да се втвърди за 24 часа.

Стъпка 13: улеи за пристягане

(Ден 3) Преди да продължим към следващите части, с макетно ножче изрязваме улеи в части 1и 2. Те ще служат, за да пристегнем здраво калъпа в последствие, така че да се избегне разместване на ластиците.

Стъпка 14: премахване на пластелин

Време е да отворим калъпа и да премахнем пластелиновите имитации на части 3 и 4. Те вече не са ни необходими, тъй като техния негатив е откопиран върху силиконовите части 1 и 2.

Стъпка 15: почистване

Внимателно почистваме фигурата и силиконовите калъпи и ги намазваме със сапунена вода за разделител.

Стъпка 16: пристягане с ластици

След като добре сме намазали и фигурата и калъпите с разделител, внимателно ги сглобяваме и пристягаме с ластици. Тук ситуацията е такава, че част 3 и 4 не могат да се излеят едновременно, защото лежат в абсолютно противоположни равнини. В ден 3 ще излеем по-голямата от двете, тази между краката на кучето. Позиционираме добре калъпа така че кухината да е хоризонтална. След като се уверим, че всичко е добре намазано с разделител, сме готови да излем част 3.

Стъпка 17: наливане на силикона

Изливаме силикона на тънка струя, накланяме в различни посоки, за да се стече добре и доливаме – стандартната процедура. Това е всичко за ден 3. Остана много малко и матрицата ще е завършена.

Стъпка 18: изливане на последната част

(Ден 4) Намазваме с разделител и изливаме последната част от матрицата. Това е всичко за този ден, отново изчакваме 24 часа.

Стъпка 19: отваряне и почистване

(Ден 5) Много внимателно отваряме калъпа, защото се е вакумирал и може да се повреди, ако приложим излишна сила. След като го отворим и почистим добре, предстоят няколко процедури, за да може калъпът ни да функционира безпроблемно при отливане.

Стъпка 20: отвори за наливане

С макетно ножче оформяме хубави отвори около местата, от където ще се налива материалът впоследствие.В случая това са краката на кучето.

Стъпка 21: каналчета за въздух

Издълбават се каналчета на места, на които може да се задържи въздух, което ще попречи за правилното разпределяне на материала.

Финал

С това приключва процесът на създаване на силиконова матрица! С нея можем да отлеем восъчно копие. Восъкът ще ни позволи допълнително да полираме и изчистим модела от всякакви възможни проблеми, а след това да изработим същински калъп за многобройни отливки.

Благодарим Ви, че прочетохте тази статия, надяваме се да я намирате за полезна.

Виж част 1-ва.

Задай ни въпрос: info@cgzen.com или пиши във facebook

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.