13.08.2020

Визуални принципи и как да разкажем история

13.08.2020

Визуални принципи и как да разкажем история

Независимо дали рисуваме персонажи, или създаваме околна среда, два основни въпроса стоят пред нас по време на пътуването ни през визуалните изкуства. Как да изразим идеите си и как да разкажем по-добре историята си? На помощ идват визуалните принципи, с които можем да насочим вниманието на зрителя или да внушим емоция.

В тази статия ще се запознаем с десет визуални принципа, които ще ни помогнат в това начинание. Някои от тях са доста конкретни, а други се доближават до абстрактното. Комбинациите и начините, по които можем да ги използваме, са безкрайни.

Всички разполагаме с едни и същи инструменти. Как ще ги използваме, за да изразим себе си, зависи от нас!

Ще бъдем изкушени да погълнем информацията наведнъж. Тук бихме ви препоръчали да отделите време на всеки един принцип и да го потърсите в рисунките си, в творбите на майсторите, както и в реалния свят. Отворете си очите и задайте въпроса „Кои визуални принципи помагат?

Ще бъдем изкушени да погълнем информацията наведнъж. Тук бихме ви препоръчали да отделите време на всеки един принцип и да го потърсите в рисунките си, в творбите на майсторите, както и в реалния свят. Отворете си очите и задайте въпроса „Кои визуални принципи помагат?

Повторение и ритъм

Повтарящите елементи и форми на дизайна ще ни помогнат да обединим историята си и да улесним зрителя. Тук не трябва да забравяме, че в природата, а дори и в създадените от човека обекти, нищо не е абсолютно еднакво и симетрично. Танцът между повторение и разнообразие ще ни помогне да вдъхнем живот дори на привидно еднообразните обекти и сцени. Природата може да ни бъде добър учител – всичко е в хаос и същевременно е толкова подредено. Това усещане търсим и в нашите илюстрации.

Ако темата за основи на илюстрацията, скицирането и триизмерното рисуване ви вълнува, разгледайте четири седмичното методично обучение Менторство по 2D Основи.

Водещи линии и тангенти

Водещите линии са основен инструмент в композицията. С тяхна помощ насочваме или отклоняваме вниманието на зрителя. Понякога са нож с две остриета. Ако не сме внимателни, вместо да привлечем вниманието към важното за историята, можем да го отклоним.

Друго нещо, за което трябва да внимаваме, са тангентите. Добра практика е да следим и проверяваме рисунката си за тези допирателни, които могат да объркат зрителя или да направят изображението плоско.

Пространство и баланс

Една от целите ни като художници е да създадем илюзията за триизмерно пространство на двуизмерното платно. Колкото по-добре се справим с тази задача, толкова повече зрителят ще може да се потопи в илюзията, че пред него стои истински свят, а не лист хартия. Помните ли тези 5 рецепти за пространствена дълбочина в илюстрацията?

Друг визуален принцип, който ще разгледаме, е балансът. Едно от по-абстрактните понятия. С негова помощ ще създаваме покой или напрежение в илюстрациите си. Когато станем майстори на визуалните принципи, ще можем да се доверяваме на тях или умишлено да ги разчупваме – да създаваме дизайн.

Размери и пропорция

Тези два визуални принципа говорят сами за себе си. Важно е да не забравяме за физическите измерения в нашите рисунки – това ще ни позволи да изградим по-реалистичен и консистентен свят. Ако интегрираме предмети с различни размери в нашите илюстрации, ще получим визуално разнообразие, бърз прочит и усещане за мащаб.
Колкото и да кажем за важността на пропорциите, няма да е достатъчно. Това е един от най-ценните инструменти на дизайна. Започнете да си играете с пропорциите още във фазата на генериране на идеи и тъмбнейли.

Точки на фокус и контраст

Тук се сблъскваме с реалността на визуалните изкуства. Колкото и внимание в детайла да вложим, зрителят няма да отдели часове да разгледа всичко, а по-скоро секунди. Затова е важно да знаем кое е най-значимото, което искаме да покажем и съзнателно да привлечем вниманието на зрителя натам. Добър навик е да си задаваме въпроса „Ако зрителят може да види само едно нещо от нашата история, кое бихме искали да бъде то?“

Aко темата за постигане на контраст ви вълнува, насочете се към предишната ни статия Принципи на Контраст, която разглежда 8 лесни за прилагане принципа за придаване на визуален интерес.

Не трябва да забравяме, че това не са бързи трикове или универсални решения. Визуалните принципи не са трудни за разбиране, но интегрирането им в нашите творби изисква време, практика и осъзнато търсене. Търсене, което не спира в нито един момент от нашата кариера.

Eкипът на Cgzen ви благодари за това, че прочетохте тази статия.

До скоро!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Не изпускай полезни статии

Запиши се за известия и бъди в крак с индустрията.

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.