23.03.2017

Архитектурно моделиране в Zbrush

23.03.2017

Архитектурно моделиране в Zbrush

Zbrush има огромен арсенал от инструменти и с всяка следваща версия, начините за създаване на модели се умножава. С това и възможностите на програмата се разширяват като освен органичните повърхности, можем да създаваме и твърди повърхности като мебели и модели за целите на архитектурна и интериорна визуализация (Archviz). Но понякога, дори и да познаваме отделните функции много добре, е трудно да ги “навържем” във ефикасна последователност от стъпки.

Процес на моделиране за Archviz

Последователността от стъпки наричаме процес (workflow) и той може да бъде много индивидуален – колкото художници има, толкова и начини за справяне с един и същ проблем. Дали ще създаваме фантастично създание или archviz модел, винаги е препоръчително да се подходи “от общото към частното” или още казано, от основните и най-големи форми към детайлите. На картинката виждате трите етапа на създаването на тази мебел – скица, етап на разработка и най-сладкия етап – този на детайлирането.

modeling a 3d chair for archviz in three stages of progression inside zbrush

Инструменти за детайлни мебели и предмети

В това кратко видео ще ви запозная с процеса, зад създаването на скулптура на ренесансов стол, а не със индивидуалните функции на програмата. В курс “Есенцията на Zbrush”, разглеждаме всички индивидуални стъпки в дълбочина.

Във видеото ще видите в действие следните инструменти:

  • Shadowbox, инструмент за бързо генериране на основни форми, който работи на вокселен принцип (топологията няма значения). Страхотен е за архитектурно моделиране на обекти изградени от прости форми и обеми.
  • Ретопология чрез Zsphere, с чиято помощ можем да превърнем всяка скица в чиста и полирана повърхност.
  • Curve четките, с които добавяме детайли и орнаменти по повърхността на модел с бързина, която никоя друга програма не може да постигне.

Ако харесвате този вид видео урок, ще се радвам да чуя коментара ви!

На разположение съм да отговоря на въпросите ви тук -> info@cgzen.com или пиши във facebook

Eкипа на Cgzen ви благодари за това, че гледахте този кратък урок. Споделете го с бутоните по-долу, ако ви е харесал!

Още публикации

Коментирай

Коментирай Имейл адресът ти няма да бъде публикуван

Научи повече!

Бъди в крак с новостите, запиши се за известия.